Gaudi kontra Hende – a Parlamentben

Mi-17 HelikopterGaudi Nagy Tamás képviselő úr a honvédelmi miniszternek (Hende Csaba úrnak) címzett kérdésében, az MH részére beszerzendő helikopterek ügyében tett fel kérdéseket, nem kifejezett „steril” katonai terminológia használattal. „Hadügyérünk” nem is hagyta szó nélkül a pontatlan kifejezések elhangzását, és kioktatta képviselőtársát, hogy milyen nagy különbség van a harci helikopterek és a szállító helikopterek között, hozzátéve, hogy ”nincsen annál kínosabb helyzet, ha valakinek a saját tudatlansága miatt kell szégyenkeznie”, mintegy azt sugallva, hogy Gaudi Nagy Tamás szégyenkezzen és máskor jobban fontolja meg, hogy miket vagy miről kérdez, és azt is érzékeltetve, hogy milyen széleskörű katonai ismeretekre tett szert.

Fogadatlan prókátorként meg kell nyugtatnom Gaudi Nagy Tamás urat, hogy nincsen miért szégyenkeznie, mert a katonai helikopterek széles skálájában megtalálható a harci helikopter, a szállító helikopter, a speciális szállító helikopter, a rádió-elektronikai zavaró helikopter, a felderítő helikopter, a sebesültszállító (mentő) helikopter, és még néhány más, különleges feladatokra készült helikopter (VIP-es, utántöltős, tűzoltó, rovarirtó, stb.,). 

Hende Csaba úr abban is téved, hogy a harci helikopterben csak két személy foglal helyet, mert a benne ülők számát helikoptere válogatja, de kétszemélyest nagyítóval is nehéz találni közöttük, viszont egyre növekszik a többfunkciós típusok száma és alkalmazása.

Ha már a miniszter úr utalt a saját tudatlansága miatti szégyenkezéskiemelten kínos szituációjára, akkor emlékeztetem arra, amikor igazságügyi államtitkárként összekeverte Sólyom László altábornagyot Pálffy György altábornaggyal, és azzal utasította el a kivégzett Sólyom altábornagy leányának (Sólyom Ildikónak) a rehabilitálás és/vagy kárpótlás iránti kérelmét, hogy amíg az államtitkári posztján van, addig minden erejévelmeg fogja akadályozni a rehabilitálási és a kárpótlási kérelemteljesítését, mivel Sólyom László altábornagy a hírhedt Katona Politikai Osztály főnöke volt és méltatlan a posztumusz rehabilitálásra is.

Amikor Sólyom Ildikó kioktatta, hogy az édesapja a vezérkar főnöke volt, a Kat.Pol.Ov. vezetője pedig Pálffy altábornagy volt, akkor azt hozta fel mentségére, hogy ezt ő nem tudhatta, hiszen 1960-ban született.

Kínos helyzetbe került az igazság egyik legfőbb őre, de a születési dátumával elintézte az ügyet, viszont betartotta a szavát és a kisujját sem mozdította meg, hogy a mártírhalált halt (kivégzett) tábornok hozzátartozóit kárpótolják az eltulajdonított lakásuk és az összes ingóságuk elzabrálása miatt. Sólyom altábornagy feleségét börtönbe zárta az ÁVO, 3 évre ítélték el, holott csak abban „vétkezett”, hogy Sólyom tábornok felesége volt, két kis gyermeküket pedig vidékre szállították és sokáig egy disznóólban éltek, mert nagyszüleiket is az ÁVO vette „gondozásba”.

Hende Csaba előtt ez sem lehetett titok, hiszen már Für Lajos minisztersége idején is a HM-ben volt a miniszter mellett, aki még csak válaszra sem méltatta Sólyom Ildikó kérését, de ezek szerint a tanácsadói is csatlakoztak hozzá.

Ezek után fel kell vetni a kérdést, hogy tudatlanság miatt ki kerül kínos helyzetbe és kinek kell szégyenkeznie? Lehetséges, hogy sokaknak, de az ne akarjon másokat kioktatni ezzel a szöveggel, aki ordító tudatlanságból, majd „feledékenységéből” kínos helyzetbe került és ma is benne van, még akkor is, ha régen volt, sokan nem tudnak róla, mert egyesek nagyon sokat szenvedtek és szenvednek ma is miatta! Az elkövető pedig – talán – nem isszégyenkezett, vagy ma sem szégyenkezik?!

Prof. Dr. Bokor Imre

Nemzeti InternetFigyelő