Gaudi a költségvetésről: „lassan mondom, hogy Lendvai Ildikó és elvtársai is megértsék” (Videóval)

2013. szeptember 23-án Gaudi-Nagy Tamás A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/12100) vitájában többször is szót emelt a magyar állampolgárok tisztánlátása érdekében, az államadósság tarthatatlansága, és a mérhetetlen károkat okozók felelősségre vonása kapcsán.

Gaudi elsőként a könyvvizsgálókkal kapcsolatban fejtette ki aggályait. Emlékeztette a képviselőtársait a Postabank ügyére, amely jól példázza, „hogy mennyire fontos, hogy tényleg tiszta kezek lássák át a valóban bonyolult állami pénzügyeket vagy éppenséggel a bankügyeket.”

Ezután csatlakozva Nyikos László jobbikos frakciótársához, elmondta, hogy „Kanadában tízéves számsorokat tesznek le a képviselők elé”, akik így elmondása szerint felelősen tudnak fogalmat alkotni a költségvetésről. Hangsúlyozta, a képviselőkön keresztül a polgárok tisztánlátása a tét, akik ettől meg vannak fosztva akkor, „hogyha nem tiszta, átlátható, korrekt bemutatása történik az elmúlt év költségvetési eseményeinek”

Göndör István (MSZP) felszólalása kapcsán a radikális képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2002 és 2010 között, illetve a szocializmus éveiben „államadósság-spirálba taszították az országot.” Kiemelte, „az államadóssággal kapcsolatos összes kiadás összege 1218 milliárd forint volt 2012-ben”, („lassan mondom, hogy Lendvai Ildikó és elvtársai is megértsék: 1200 milliárd forintba került csak az államadósság kamatterhe, kamatszolgálata”) amely összeg körülbelül megfelel a teljes államháztartási bevétel nyolcadának. A jobbikos honatya ezért a szocialistákat tette felelőssé, akikhez odafordulva hozzátette: „önöknek kell fizetni!”

Nem sokkal később pedig leszögezte, a Jobbik volt az első és a leghatározottabb abban a kérdésben, hogy nem lehet ezt az államadósság-terhet így fenntartani, hiszen „így az ország nem tud fejlődni”, és ezért „az egészet újra kell gondolni.” Gaudi-Nagy Tamás szerint ekkora összeget nem lehet visszafizetni, a bűnösöket pedig el kell számoltatni, és „megfizettetni velük annyit, amennyit csak lehet az általuk okozott kárból.”

A felszólalások itt tekinthetőek meg: