Gaudi: A jogállamiság legfontosabb feltétele, hogy kiszámíthatóan, a jogszabályoknak megfelelő módon működjön az állam

2013. november 12-én, az Egyes törvényeknek az Alaptörvény ötödik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában (T/12912) Gaudi-Nagy Tamás jelezte, hogy a napirenden lévő törvénycsomagnak van olyan része, amely semmiféle összefüggésben nincs az Alaptörvénnyel.

A nemzeti jogvédő képviselő felszólalásában visszautalt arra, hogy Magyarország Alaptörvényének a megalkotásában ellenzéki oldalról a vitákban egyetlenegy párt vett részt következetesen és konzekvensen, ez pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Mivel nemzeti ellenzéki párt vagyunk, ezért számunkra nem az a szempont egy ilyen törvényjavaslat vitájában, hogyan lehet még kellemetlenebb helyzetbe hozni Magyarországot a nemzetközi színtéren - fogalmazott a nemzeti radikális képviselő.

Gaudi felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy külföldön már nem kritizálja Magyarországot, mert ott már hazánkat képviseli. Hangsúlyozta, hogy a kormányoldal lépései központosított irányba mutatnak, pedig a magyar alkotmányosság, a Szent Korona eszméje a fékek és egyensúlyok rendszerét, vagyis a hatalom megosztásának elvét írnák elő. Kiemelte: az alkotmánybírák korhatárának eltörlését azért nem támogatja, mert azt "testre szabott" jogalkotásnak tartja.

A felszólalásról készült videó alább megtekinthető: