Gaudi a cigányokat érő állítólagos diszkriminációról és a nemzeti közösségek jogairól

A cigány gyermekek diszkriminációjáról, a nemzeti közösségek jogairól, illetve az örményországi választási megfigyelésről fogalmazták meg álláspontjukat magyar képviselők az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris ülésén.

Gaudi-Nagy Tamás bírálta a cigány gyermekek diszkriminációjáról a liberális török rapportőr, Nursuna Memecan által készített jelentést. A jobbikos képviselő szerint az iskolai szegregáció megszüntetését és a roma gyerekek számára erőteljes pénzügyi támogatást szorgalmazó jelentés "azon a már megbukott liberális dogmán alapul, hogy pozitív diszkriminációval, anyagi forrásokkal és a többségi társadalom toleranciára nevelésével meg lehet szüntetni a cigánysággal kapcsolatos problémákat".

Gaudi-Nagy Tamás - mint arról az MTI-t tájékoztatta - hiányolta "annak elemzését, hogy milyen drámai hatással van a cigányság együttélési normákat rendre megszegő életmódja a többségi társadalom tagjaira". Úgy vélekedett, hogy "a cigányság áldozatként való bemutatása és kollektív felmentése helyett a jogalkalmazás terén meg kell szüntetni valóban minden megkülönböztetést", "a bűnt következetesen súlyos büntetésnek kell követnie", és a cigány szülőktől meg kell követelni, hogy "gondoskodjanak gyermekeikről, járassák őket iskolába, tanítsák meg őket a jogkövetésre és mások javainak tiszteletben tartására".

A jobbikos képviselő a közgyűlési ülésszakon beszédet mondó svájci külügyminiszterhez, Didier Burkhalterhez kérdést intézett a nemzeti közösségek jogaival kapcsolatban. Azt kérdezte, el tudná-e képzelni bármely, Svájcban élő nemzeti közösség megfosztását attól a jogától, hogy eldöntse, milyen regionális keretek között kíván élni. Gaudi-Nagy hozzátette: egyes közép-kelet európai államokban, például Romániában ez a szomorú valóság. 

Válaszában Burkhalter kiemelte: mindenképpen szükséges az intézményi keretek biztosítása és a párbeszéd. Bár nem kívánt útmutatásokat adni egyes tagállamoknak, utalt arra, hogy a nemzetiségek jogait tiszteletben tartó svájci modell bevált recept, és mások által is alkalmazható.

MTI nyomán 

Kapcsolódó

Megbukott liberális dogmákon alapuló, elfogult ET jelentés a cigány gyermekek elleni diszkriminációról