Gaudi az ároktői gyilkosság kapcsán is a bírák felelősségre vonását hangsúlyozta

2013. október 14-én Gaudi-Nagy Tamás A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény és az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény módosításáról szóló módosító törvényjavaslat (T/11530) kapcsán elmondta, hogy támogatja a bírák felelősségre vonását, ha azok nem járnak el szakszerűen.

Gaudi-Nagy Tamás rámutatott, hogy „nyilvánvalóan pártpolitikai, demagóg célzatból” karolja fel az MSZP az ároktői gyilkosok házi őrizetből való megszökésének ügyét, de a radikális képviselő hozzátette, „jogosan felháborító, hogy négy év eljárás után nem tudta a bíróság első fokon elmarasztalni ezek az embereket, amely ügyben nyilvánvaló bizonyítékok láncolata bizonyította a felelősségüket”. 

Kiemelte azonban, hogy ha a törvénymódosítót benyújtó dr. Bárándy Gergely (MSZP) az 1997-ben hozott LXVI. törvényről (a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról) és annak előzményrendszeréről a bizottsági ülésen is elismerősen nyilatkozott, akkor „miért most, 2013-ban jut eszükbe az, hogy esetleg felelősségre kell vonni azokat a bírókat, akik ezeket az embereket kiengedik”. A jogvédő honatya hozzátette, nem ért egyet azokkal, akik szerint a szakértői rendszer hibájáról van szó, mert mint mondta, a bírónak „alkalmasnak kell lennie arra, hogy egy ilyen ügyet ésszerű időben, pártatlanul befejezzen.”

„Önök most nem csinálnak mást, mint pártpolitikai érdekből, a választókért való rettegés miatt a Jobbik diktálta iramban elkezdtek szaladni az igazság felé” – folytatta kemény hangú felszólalását Gaudi, majd hozzátette, hogy bár ezt a módosítót támogatni tudják, de csak azért, mert „egy olyan célt céloznak meg, amit már réges-rég meg kellett volna valósítani”.

A kormánypárti padsorok felé fordulva a radikális képviselő hangsúlyozta az ő felelősségüket is, és emlékeztetett arra, hogy „a kormánypárti képviselők is mindig elmondanak mindennek minket, amikor a bűnözés ellen szeretnénk határozottan fellépni”, miközben már korábban meg kellett volna valósítani ezt a célt (a bírák felelősségre vonásáról szóló törvénymódosítást). Felszólalása végén rámutatott, jóval több mulasztást követnek el a bírók, mégis a tavalyi esztendőben mindössze 11 eljárás indult, így leszögezte, „egy ilyen javaslattal elő kell jönni, de nem azért, mert az MSZP javasolja, hanem mert az igazság ezt kívánja.”További hírek, vélemények:
http://www.facebook.com/gaudinagytamas