Gaudi-Nagy Tamás a megrögzött és javítható bűnözők jövőjéről

2013. november 27-én A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/13096) általános vitájában Dr. Gaudi-Nagy Tamás szakmai szemmel boncolgatta a börtönök, büntetések világának kérdéskörét.

A „konok javíthatatlan, megrögzött bűnözőket le kell választani a társadalomról, nekik nem luxusbörtön jár” – szögezte le Gaudi-Nagy Tamás, aki példának hozta fel az évi kétmilliárdba kerülő szombathelyi luxusbörtönt, ahol a „börtöntöltelékek jobban élnek, mint az a bv-őr, aki kockára teszi testi épségét, életét”. Gaudi hozzátette: „Ha a börtönök nem rendeltetésszerűen működnek, azaz nem védik meg a társadalmat azoktól a bűnözőktől, akik helyrehozhatatlanok, a visszatéríthető embereket pedig nem javítják meg, akkor nem jutunk sikerre, bármilyen büntetőtörvénykönyvet is alkotunk meg.”

A radikális honatya kihangsúlyozta az önfenntartó börtönök felé való elmozdulás szükségességét (megjegyezte, a pécsi uránbányák hihetetlen potenciált jelentenek). A nem megrögzött bűnözőkkel kapcsolatban pedig a képviselő szerint változást kell elérni, azaz azokat, akik képesek és készek arra, hogy visszatérjenek a társadalomba, segíteni kell (akár a valóban követendő amerikai modellt is figyelembe véve), és lehetőségekhez juttatni.

A büntetőtörvénykönyv, büntetőeljárási törvény és büntetés-végrehajtás hármasának úgy kell egymáshoz illeszkednie, mint ahogy régen a mai napig is álló kolostorok építőkövei – élt látványos hasonlattal a jogvédő honatya.

Kihangsúlyozta azt is, hogy élesen el kell választani az előzetes letartóztatásba vett embereket az elítéltektől. Hozzátette, az előzetes jelenleg szigorúbb, mint a fegyház, szigorúbb, mint ami egy tényleges életfogytiglanra ítélt többszörös gyilkos börtönviszonyai.

A radikális képviselő megfontolásra érdemes idézetekkel tarkított felszólalásait az alábbi videókban lehet megtekinteni.