Felszólalások a BTK és a rendészeti törvények módosításáról szóló vitában (2010.11.23.)

Ezer sebből vérzik az előzetes letartóztatás magyarországi intézménye. Nyugodtan lehet azt is mondani, hogy "emberjogi válsághelyzet van ezen a téren", ezért mielőbbi határozott kormányzati lépésekre van szükség:

Gaudi-Nagy Tamás felszólalása az egyes törvények a naptári napban való határidő-számításáról november 23-án. A módosítás értelmében az egyes eljárási határidők három munkanapról öt napra, öt munkanapról nyolc napra, nyolc munkanapról tíz napra, tíz munkanapról tizenöt napra, tizenöt munkanapról húsz napra, huszonkét munkanapról harminc napra, harmincöt munkanapról pedig ötven napra módosulnának:

A bírói engedély nélküli lehallgatás elleni érveket sorakoztatta fel. A képviselő által benyújtott módosítási javaslat szerint a jövőben nemcsak a továbbított adatok (pl . e-mailek) megismerésére lesz lehetőség, hanem a hatóság a magánlakásban a számítástechnikai eszközön tárolt adatokat is megismerheti. Ez azért különösen aggályos, mert a jelenleg hatályos szabályok alapján pl . a házkutatás keretében a jogszabály nem tette lehetővé a lakásban található számítógép átvizsgálását, azonban a javaslat elfogadása esetén a lakás átkutatására a tárolt adatok megismerése céljából már nincs is szükség . Ez a felhatalmazottság megteremti ugyanis annak lehetőségét, hogy a távolból, pl. kémprogram útján, a rendszerbe való beférk őzés eszközével legyenek a számítógépen tárolt adatok megismerhetőek a hatóság számára:

A rendvédelmi szervek bármely tagja kárt okoz harmadik személynek oszaltásakor vagy bármilyen más alkalomkor, az állam legyen a helytálló. A 2006-os események rámutattak arra, hogy milyen anomáliákhoz vezet az, ha egyablakos kártérítési rendszer létezik. A jogbiztonságot sérti ugyanis, ha a károsultnak több különböző intézkedő egység tagja által elkövetett jogsértések miatt különböző eljárásokat kell indítania, így a jogérvényesítés nehézségekbe ütközik. Ezt az elmúlt évek nemzeti jogvédő tapasztalatai is igazolják. Ezzel a szabállyal egy régi hiányosság pótlása valósul meg, amelyet az ellenzékiség elmúlt éveiben a Fidesz is támogatott.