Fű alatt akar a kétharmad könnyített állampolgársági szabályokat, új magyar állampolgárokat toborozni

Megdöbbentő felfedezést tett Gaudi-Nagy Tamás a több tucat jogszabály hatályon kívüli helyezését irányozó, ún. deregulációs törvény vitájában. Az állampolgársági törvényt módosítaná a fülkeforradalmi kétharmad, mindezt társadalmi vita nélkül, "egyfajta fű alatti módszerrel".

A kétharmados többség egy olyan törvénybe rejtette a magyar állampolgárság megszerzésének könnyített feltételéről szóló szabályokat, amely törvény csupán arról szól, hogy több tucat módosító jogszabályt, amelyre már nincs szükség a magyar jogrendszerben, ki kell gyomlálni, hatályon kívül kell helyezni. Azonban Zsiga Marcell fideszes miskolci alpolgármester, országgyűlési képviselő (aki arról híresült el, hogy szerinte negyvenhétezer forintból is meg lehet élni) több tucat módosító javaslatot nyújtott be, amelyeknek egy része érdemi jogszabály módosítást is tartalmaz. Ezzel a jogalkotási törvényt megint durván megsértette a fülkeforradalmi többség. Répássy Róbert államtitkár az Alkotmányügyi bizottsági ülésén hétfőn elismerte, hogy ők adtak "kodifikációs" segítséget Zsiga Marcell részére, aki korábban ilyen szintű érdeklődést nem mutatott a jogalkotási munkával kapcsolatban.

Az állampolgársági törvényt módosító javaslata azt célozza, hogy a köztársasági elnök a jelenlegi szabályokhoz képest sokkal szélesebb körű mérlegelési lehetőséget kapjon a magyar állampolgárság megadása körében. Aki nem áll magyar büntetőeljárás hatálya alatt, illetve nem tekinthető büntetett előéletűnek, továbbá személyével kapcsolatban a nemzetbiztonsági szervek nem emelnek kifogást, s honosításához fontos érdek fűződik, minden egyéb további feltétel nélkül - például a magyarsághoz való kötődés valamiféle igazolása nélkül - honosítható.

Mindezt aggályosnak nevezte Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő az Országgyűlés 2012. május 21-i plenáris ülésén. A részletes vitában Gaudi szerint felháborító, hogy nem folyhat erről társadalmi vita. Ez a rendelkezés alkalmat adhat arra, hogy olyan személyeket is magyar állampolgárrá tegyenek, akik nem kívánatosak, az egyéb feltételeket nem tudnák teljesíteni. Ugyanakkor megdöbbentő az is, hogy több elszakított területen élő magyar ifjúsági vezető az új könnyített állampolgársági törvény szabályai szerint sem kapta meg a magyar állampolgárságot. Olyan személyekről van szó, akik már évek óta bizonyították elkötelezettségüket a nemzeti ügyek iránt, ennek ellenére a nemzetbiztonsági szervek szerint nem méltóak a magyar állampolgárságra. Ezt már többször kifogásolták jobbikos képviselők, korábban is kezdeményezték a döntések felülvizsgálatát, de eddig falakba ütköztek. Répássy Róbert államtitkár válasza nem volt megnyugtató, hiszen csupán annyit mondott, hogy nem kell aggódni, a köztársasági elnök majd bölcsen fog élni ezzel a lehetőségével. Ismerve az elmúlt két év eredményeit, komoly okunk van jogi garanciát követelni a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban.