El a kezekkel az erdélyi magyar régióktól, mielőbbi autonómiát! - magyar képviselők állásfoglalása Románia részére

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórum és az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Autonómia albizottságának (az albizottság Gaudi-Nagy Tamás és Kalmár Ferenc közös kezdeményezésére jött létre) 2013. június 12-i együttes ülésén a résztvevők határozott hangú nyilatkozatot fogadtak el a Romániában tervezett erdélyi magyar és székely közösség által lakott régiókat durván szétdarabolni kívánó közigazgatási határváltoztatásokkal kapcsolatban. (Ha már határváltoztatás, akkor azt inkább Magyarország vethetné fel és nem Románia!)

Az ülésen több napirendi pont szerepelt, többek között szó volt Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő által az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egyik magyar tagja által az őshonos európai nemzeti közösségekről szóló jelentéstervezetről, illetve az erdélyi magyar szervezetek - köztük a Székely Nemzeti Tanács  - által elindítani kívánt uniós polgári kezdeményezésekről. Mivel az ülés nemzetstratégiai jelentősége miatt zárt volt, ezért többet az elhangzottakról nincs módomban közölni.

A nyilatkozat végső formáját többek - köztük a Jobbik frakció képviseletében jelen levő Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő keményebb megfogalmazást szorgalmazó - módosítási javaslatai alapján nyerte el. A nyilatkozat egyértelműen felszólítja Romániát arra, hogy az Európa Tanács rá kötelező 1201. számú ajánlását betartva tegyen le a magyarok lakta megyék magyarokat kisebbségbe szorító átalakításáról, mivel az új román alkotmány előkészítése kapcsán ez a megoldás egyértelműen felmerült. Egyúttal arra hívja fel Románia törvényhozását, hogy teremtse meg az erdélyi magyarok és székelyek számára a megmaradásukhoz és gyarapodásukhoz nélkülözhetetlen autonómiát együttműködve az érintettekkel!

CsatolmányMéret
KMKF_NÖB_állásfoglalás_2013_06_12.pdf207.67 KB