A délvidéki magyarság önrendelkezésének kivívásáért folytatott strasbourgi akciókról számolt be Gaudi a nemzet templomában

2013. november 25-én, Sikeres magyar akció a délvidéki magyarokért az Európai Parlamentben címmel napirend utáni felszólalásra jelentkezett Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő képviselő.

A radikális képviselő kifejtette: az önrendelkezési jog minden európai népet megillet, s ezen joghoz már szinte mindenki hozzá is jutott, egyedüliként talán mi magyarok maradtunk ki. A délvidéki magyar közösség önrendelkezésének kivívása céljából Gaudi-Nagy Tamásék egy figyelemfelkeltő akciósorozatot szerveztek, melynek első állomása az Európa Tanács őszi strasbourgi ülése volt.

Ennek folytatásaként Morvai Krisztina, az Európa Parlament magyar érdekekért következetesen kiálló nemzeti radikális képviselője jóvoltából és hatékony irányításával Gaudi-Nagy és a délvidéki magyarok képviselői egy nyilvános közmeghallgatáson és sajtókonferencián vettek részt, melyek kifejezett célja a figyelemfelhívás, ezáltal a délvidéki magyarokat sújtó etnikai jellegű visszaélések megszüntetése volt. Mindezek előtt egy tüntetésre is sor került, amelyen Sógor Csaba, erdélyi EP-képviselő és Morvai Krisztina mellett Bozóki Antal, az Árgus Egyesület jogvédő szervezet vezetője és Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke is felszólalt.

A délvidéki magyarokért folytatott strasbourgi akciók keretében Gaudiék bemutatták Szakál Boglárka és Dóra Andor Áldozatból bűnös című dokumentumfilmjét is, mely az "új temerini fiúk" történetét dolgozza fel.

A délvidéki magyarok önrendelkezéséért küzdő csoport többek között bajor, angol, francia és olasz képviselőkkel is találkozott, akik minden esetben elfogadhatatlannak nevezték a Szerbia által a magyar közösség irányába tanúsított hozzáállását.

Gaudi-Nagy Tamás felszólalását azzal zárta, hogy nem lehet Szerbia az Európai Unió tagja addig, amíg nem teljesíti a magyarsággal kapcsolatos összes igényt.

Az akció Az áldozatból bűnös című film, és Bozóki Antal A magyar közösség Szerbiában című könyvének temerini bemutatójával folytatódik (az esemény elérhető a legnépszerűbb közösségi portálon is).