Beszállhatunk Szlovénia légtérvédelmébe

 A magyar és a szlovén kormány már ratifikálta, most országgyűlési jóváhagyásra vár az az előterjesztés, amely szerint a magyar honvédség 2014-től bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe – mondta expozéjában Hende Csaba honvédelmi miniszter, amire radikális jobboldali képviselők provokációval reagáltak.

Mint mondta, a NATO-nak nincs hadserege, azt országai adják össze. „Biztonságunk, miként a légterünk egy és oszthatatlan” – fogalmazott a miniszter, aki elengedhetetlennek ítélte az együttműködést napjainkban, amikor a legtöbb tagállam hadseregét megszorítás sújtja. Szlovénia nem tart fenn harci repülőket, ahogy a balti államok sem – mondta, utalva arra, hogy 2015-ben, négy hónapon át Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség védi majd, amely negyedik generációs harci repülőgépekkel rendelkezik.
A független Lenhardt Balázs arra kérdezett rá, hogyan honorálja mindezt Szlovénia? Arra is választ várt, mindez nem veszélyezteti-e a magyar védelmi képességeket. A miniszter úgy válaszolt: a Magyar Honvédség olyan képességekkel rendelkezik, hogy a honi védelem mellett egy szomszédos, baráti állam légterének felügyeletéért is felelősséget tud vállalni. A bevetések pedig növelik a légierő szakmai színvonalát - tette hozzá. Csóti György (Fidesz) kiemelte: Szlovénia lényegesen több pénzügyi hozzájárulást fizet a NATO-ba, mint Magyarország, amiért nem tudja megvédeni légterét. Lenhardt Balázs egy másik felszólalásában kijelentette: „mennyivel szebb lenne, ha a magyar honvédség felszabadító alakulataival vonulna be Lendvára”.
 
A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közölte: „nehogy már azokkal az üveggyöngyökkel próbáljuk boldogítani a Szlovéniában élő, elcsatolt területeken, a Muravidéken élő magyar testvéreket, hogy végre az elcsatoltságuk ugyan nem szűnik meg, de a magyar költségvetés pénzéből magyar gépek fogják őket védeni”. A képviselő Magyarország kötelességének nevezte a nemzetegyesítés megvalósítását. Feltette a kérdést: mennyibe kerül mindez az ország számára? Azt is kérdezte: nem kellett volna leülni a szlovénokkal tárgyalni, akik szerinte megszállva tartanak magyar területet? Kijelentette azt is: Magyarország hadseregét a trianoni békediktátum szintjére süllyesztették a 2010 előtti „hazaáruló kormányok”.
 
Hende Csaba azt mondta, nehezen talál szavakat, hogy Lenhardt Balázs „agresszív és elfogadhatatlan, és a két ország viszonyát minden bizonnyal negatívan érintő” megjegyzéseihez ehhez csatlakozott a Jobbik szónoka is. Gaudi-Nagy Tamás azt is tudakolta, hogy a honvédségnek vannak-e működő harci helikopterei. „Fel van készülve a honvédség arra, hogy ha Székelyföldön elkezdik a magyarokat ölni a román hadsereg tagjai?” – kérdezte. A miniszter közölte, a szárazföldi csapatok harcának légi támogatására nem harci helikoptereket vetnek be, hanem azt a Gripenek levegő-föld képességeinek felhasználásával oldják meg. A Székelyfölddel kapcsolatban elmondottakat a kormány nevében visszautasította, légből kapott, „hagymázas fantazmagóriának” minősítette a honvédelmi miniszter.

mandiner.hu