A Belügyminisztérium szerint idegengyűlölet a bevándorlás jobbikos ellenzése

A Belügyminisztérium (BM) számára elfogadhatatlan a Jobbik sajtóban és parlamentben való, "indokolatlan, idegengyűlölettel telt megnyilvánulása" a Nemzetközi Migrációs Szervezettel szemben - közölte a tárca az MTI-vel.

A BM azért adott ki közleményt, mert az ellenzéki párt keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelent a migrációs szervezet magyarországi működése, ezért felül kell vizsgálni a szervezet itteni tevékenységét.

A tárca arra emlékeztetett, hogy Magyarország 1991-ben kötött szerződést a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (International Organisation for Migration). A szervezet 1995-ben nyitott irodát Magyarországon, és az a célja, hogy a migrációs és menekültügyekben segítse együttműködést és a tevékenységek összehangolását - írták.
Hangsúlyozták, a kormány jogszabályi kötelezettségének tett eleget, amikor a szervezet alapokmányának és módosításainak kihirdetéséről törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

A szervezetnek 146 ország a tagja, továbbá 98 megfigyelő státusú, főleg nemzetközi, nem kormányzati szerv vesz részt a munkájában.

(MTI)