Az idei év legaktívabb képviselői

267 interpelláció, 311 azonnali kérdés és 229 kérdés hangzott el az Országgyűlésben

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szólalt fel legtöbbször a 2013-as esztendőben az Országgyűlésben. A leghosszabban azonban nem ő, hanem a jobbikos Staudt Gábor beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök 81 alkalommal szólalt fel, ötször napirend előtt tájékoztatta a Házat. Az elmúlt három év mérlegét Schiffer András, az LMP képviselője vezeti, akit Gaudi-Nagy Tamás követ 840 felszólalással, melynek időtartama 69 óra 43 perc 16 másodperc.

Összesen 253 alkalommal szólalt fel a tavaszi és őszi ülésszakban együttesen az Országgyűlés ülésein Fónagy János, ezzel ő lett az idei rekorder. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csaknem 13 órát beszélt a képviselőkhöz, számtalan esetben a rezsicsökkentést érintő ellenzéki kérdésekre válaszolva. A második és harmadik helyen - ugyancsak 200-nál is több felszólalással - a jobbikos Staudt Gábor és az MSZP-s Gúr Nándor áll, míg további tizenöt képviselő van, aki több mint 100 alkalommal emelkedett szólásra.

A leghosszabban Staudt Gábort hallgathatta az Országgyűlés, a jogász végzettségű politikus összesen több mint 27 órában fejtette ki véleményét. Őt a szintén jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, illetve a szocialista Józsa István követi. Fónagy mellett a kormánypárti képviselők közül a közigazgatási tárca államtitkára, Rétvári Bence volt még igen aktív, összesen 12 és fél órát beszélt a vitákban, illetve válaszolt az ellenzéki felvetésekre.

Orbán Viktor miniszterelnök 81 alkalommal emelkedett szólásra, ebből ötször napirend előtt tájékoztatta az Országgyűlést. Még februárban a következő uniós költségvetési ciklusról, márciusban a rezsicsökkentés kapcsán meghozott bírósági ítéletekről, júniusban az árvízről, júliusban a hazánkat elítélő, csúsztatásokkal teli Tavares-jelentésről, míg szeptemberben az őszi kormányzati tervekről beszélt.

Rogán Antal, a Fidesz frakció-vezetője 59 alkalommal szólalt fel összesen 4 és fél órás terjedelemben, míg a KDNP képviselőcsoportját vezető Harrach Péter 24-szer kért szót és több mint másfél órában fejtette ki álláspontját. Az ellenzéki frakcióvezetők közül az LMP-s Schiffer András volt a legaktívabb 114 felszólalással, míg a jobbikos Vona Gábor 23, az MSZP-s Mesterházy Attila pedig 12 alkalommal beszélt a Házban.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ebben az évben mindössze egyetlen alkalommal, akkor is napirend után kért szót. Körülbelül húsz olyan képviselő van, aki 2013-ban egyetlen percet sem beszélt az Országgyűlésben. A T. Ház az idén összesen 88 napot és 795 órát ülésezett a tavalyihoz képest harmincnál több, összesen 255 törvényt, illetve 105 határozatot fogadott el. A képviselők 267 interpellációt, 311 azonnali kérdést és 229 kérdést mondtak el, napirend előtt 326, napirend után pedig 151 alkalommal szólaltak fel.

Forrás: Magyar Nemzet, Katona Mariann