Az ENSZ, az EU, az EBESZ és az Európa Tanács illetékes szerveinek, magyar Kormánynak és Ukrajna elnökének is elküldték a kárpátaljai magyarüldözésről szóló jelentést és filmet

A Pesti Srácok POLBEAT c. műsorának 2023. februrár 2-i felvételén dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője  és Kertész Dávid, a PS munkatársa  a kárpátaljai magyarok elleni jogsértésekről szóló jelentést és dokumentumfilmet bemutató nemzetközi sajtótájékoztató után beszélgettek Húth Gergellyel és Stefka Istvánnal a kárpátaljai magyarok elleni jogsértésekről és a megoldási lehetőségekről.

A  kárpátaljai magyarok elleni jogsértéseket vizsgáló jogi monitorozó missziónk eredményeit összegző, Nemzeti Jogvédő Szolgálat által készített  emberi jogi jelentés frissített magyar és angol változatát, illetve a PestiSrácok hírportál munkatársaival és a Nemzeti Filmkészítők Egyesületével közösen elkészített, " Magyar a prés alatt Kárpátalján" című dokumentumfilm angol feliratos változatát itt találják.

Kérünk mindenkit, hogy juttassák el a jelentés és dokumentumfilm magyar és angol változatait minél több hazai, külhoni és külföldi helyre kárpátaljai magyar honfitársaink helyzetének jobbra fordítása érdekében !

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat  kárpátaljai magyarok elleni jogsértésekről szóló  jelentése az EU Bizottság múlt héten kiadott, Ukrajnáról szóló mostani jelentésének emberi jogi mellékleteként is felfogható, ezért küldtük meg ezen a héten jelentésünket az EU minden csúcsvezetője és minden érintett szervének az angol feliratos dokumentumfilmmel együtt, de egyúttal az Európa Tanács, EBESZ és az ENSZ hatáskörrel rendelkező szervei és vezetői részére is és Magyarország Kormánya mellett Ukrajna elnökének is.

Ízelítő a levelekből:

1. Levél az ENSZ főtitkárához

2. Levél az ENSZ Genocídium Megelőzési Hivatalához

3. Levél az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés elnökéhez

4. Levél az Európa Tanács emberi jogi főbiztosához

5. Levél az Európai Unió Bizottságának elnökéhez

6. Levél az EBESZ Nemzeti Kisebbségügyi főbiztosához

7. Levél Ukrajna elnökéhez

A kilenc fejezetből álló Jelentés szerint Ukrajna megbukott az emberi jogi vizsgán. A Jelentés tételesen, bizonyítékokkal alátámasztva, a vonatkozó jogi előírásokat megjelölve részletesen mutatja be az ukrán állami szervek részéről kifejtett számos súlyos, rendszerszintű, nyelvi, sőt fizikai genocídium, lakosságcsere, illetve etnikai tisztogatás hatásával járó, Kárpátalján élő őshonos magyarokat érő jogsértést, amelyek összhatása végzetes fenyegetést jelent számukra és nemzeti közösségként való fennmaradásukat alapvetően veszélyezteti.

Mindezen feltárt jelenségek közel állnak a nemzetközi jog által kiemelten tiltott népirtáshoz vagy annak kísérletéhez és végső soron az őshonos kárpátaljai magyarság megsemmisüléséhez, szülőföldjéről való elűzéshez vezethetnek. A Jelentés ajánlásokat is megfogalmaz a kárpátaljai magyarok tarthatatlan helyzetének megnyugtató, megfelelő garanciákkal övezett és a nemzeti kisebbségek sorsát korrekten rendező, bevált, jó európai modellekre és az önrendelkezéshez való jogra figyelemmel történő megváltoztatása érdekében.

Éppen a sajtótájékoztatónk napján február 2-án  jött ki az EU Bizottság Ukrajnáról szóló jelentése,  amiben  egyértelműen az ukrán állam EU  csatlakozásra való alkalmatlanságát állapítják meg. Másnap, pénteken az EU csúcsvezetése (Ursula von der Leyen és Charles Michel) Kijevben járt és ömlengve dícsérte Ukrajnát az EU csatlakozásra való szerintük fennálló, de valójában teljesen hiányzó érettsége miatt. Ugyanakkor a mostani bizottsági jelentés egyetlen érdemi kiegészítést, megállapítást sem tartalmaz az alapvető emberi jogokról a Bizottság tavaly júniusi értékeléséhez képest.

Egyelőre  a kárpátaljai magyarok létét fenyegető súlyos, egyre fokozódó és rendszerszintű jogsértések, üldözések még nem érték el az EU Bizottságának és az emberi jogok védelmében illetékes más nemzetközi szervezet ingerküszöbét, kivéve az Európa Tanácsot, ahol már foglalkoznak az üggyel.

"Minden magyar felelős minden magyarért !"

Honfitársi üdvözlettel:

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd,

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője

Telegram: t.me/nemzetijogvedok