Vona Gábor: A Gárdáért kiállunk. Nem szélsőséges, hanem nemzeti radikális párt a Jobbik

A Magyar Nemzeti Gárda ügyében Orbán Viktor és a kormánypárt álláspontja szöges ellentétben áll a Jobbik véleményével. Míg a kormányfő, az állam erőszak-monopóliumát megkérdőjelező szerveződésnek, addig a Jobbik tisztességes magyar emberek összetartó közösségének tartja a Gárdát. Vona Gábor a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, a miniszterelnök és a frakció közötti egyeztetés után a barikad.hu-nak kijelentette, a Jobbik nem szélsőséges, hanem radikális nemzeti párt.

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a Jobbik parlamenti frakciójának meghívását és egyeztetett számos politikai kérdésről a képviselőcsoport tagjaival. Vona Gábor a Jobbik elnöke a találkozót követően a barikad.hu-nak elmondta pártja a Magyar Nemzeti Gárdáért mindenkor kiáll, ugyanis tisztességes emberek alkotják. „Az előző kormány diktatórikus önkénye ellen rengeteg ember fellázadt. Volt, aki tüntetett, volt, aki mellényt húzott, a cél egy volt a kormány menesztése” – jelentette ki a Vona Gábor. A párt elnöke hozzátette, a Gárda egyetlen bűncselekményt sem követett el, ehelyett mindenkor kiállt a bajbajutott emberek mellett legyen szó árvízről, vagy természeti katasztrófák utáni helyreállítási munkákról. Éppen ezért továbbra sem fogadják el ebben az ügyben Orbán Viktor és a kormány álláspontját, amely az állam erőszak-monopóliumát megkérdőjelező, félkatonai szervezetnek tartja a Magyar Nemzeti Gárdát. Csodálkozott azon, hogy a kormányfő keretet sem szabott a működés legitim lehetőségeinek – bár a Gárda, mint civil szerveződés működését egyetlen hatályos törvény sem tiltja – hanem egyértelműen kijelentette, a Magyar Nemzeti Gárda elfogadhatatlan számára. „A Gárda ügyében továbbra is elszántak vagyunk, politikai szabadságjogainkkal a későbbiekben is élni kívánunk” – tette hozzá Vona Gábor.

A találkozóról szólva elmondta a hazai demográfiai mutatók elszomorító számait nézve egyetértettek a miniszterelnökkel a gyermekvállalási kedv és a családok támogatásának kiemelt jelentőségében. Ugyanígy közös nevezőn voltak a hazai kis- és középvállalkozások megsegítésének halaszthatatlan feladatait illetően.

Vona Gábor elmondta, Magyarország Izraelhez és az izraeli befektetőkhöz fűződő viszonyában is nézetkülönbségen vannak a két párt között. Orbán Viktor kijelentette, hazánk az Európai Unió fősodrához hasonló kapcsolatot kíván kialakítani a közel-keleti állammal. Az izraeli befektetők egyelő elbírálást kapnak a többi külföldi, országunkban tevékenykedni kívánó befektetőhöz hasonlatosan. Vona Gábor ehhez fűződően kijelentette, Simon Peresz Magyarország felvásárlására vonatkozó kijelentése és bizonyos pénzügyi körök hazai spekulatív tranzakciói után ezt a hozzáállást nem tartja elfogadhatónak. A multinacionális cégek megadóztatásának és megregulázásának kérdésében sem egyezik a kormánypártokkal a Jobbik elképzelése. A találkozó után Orbán Viktornak a sajtó munkatársai feltették a kérdést, miért találkozik egy szélsőséges párt képviselőivel. Erre reagálva Vona Gábor elmondta, a Jobbik nem szélsőséges, hanem nemzeti radikális párt. „Szélsőségesnek tartottam például az SZDSZ-t, amely a magyar érdekekkel, kultúrával, értékekkel szöges ellentétben álló nemzetellenes politikát folytatott. Sok esetben a szocialisták is hasonlóan nyilvánultak meg” – jelentette ki Vona Gábor a barikad.hu-nak.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke az egyeztetés után a sajtó képviselőinek elmondta, Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Gárda veszélyeztetheti az állam erőszak-monopóliumát.

„Ezt a kijelentést azért nem találom helyén valónak, ugyanis a Gárda ilyet soha nem tett. Az állam ezen jogát nem vitatta el korábban sem.” – jelentette ki Balczó Zoltán.

Orbán Viktor a Jobbikkal folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, nem udvariassági látogatást tett, hanem mint a kormánypárt képviselője kötelességének érezte, hogy az új kabinet hivatalba lépését követően a változásokról tájékoztassa a frakciókat. Újfent kijelentette, a szavazófülkékben forradalom történt. Hozzátette, tiszteletben tartja annak a nyolcszázezer szavazópolgárnak a döntését, akik a Jobbiknak szavaztak bizalmat. Kijelentette a tisztelet megadásán kívül pártja viszont azt az utat járja amelynek 2,7 millió ember szavazott bizalmat, amikor a Fideszre voksolt. Közölte, ahogy a kormány nem hagyja büntetlenül a tyúklopást, ugyanúgy nem hagyja a félkatonai szervezetek masírozását sem. Orbán Viktor kijelentette, nem a gárdajelenséget tartja problémának, hanem a gondolkodást, amely mögötte húzódik. Hozzátette, ő is játszott bujkálós játékot az egykori diktatúra igazságszolgáltatásával a Fidesz alapításakor, betartva az akkori jogszabályokat, ám mindegyiket a saját szempontjukból értelmezve. Ez akkoriban jó volt, ám a demokráciában ez számára elfogadhatatlan, akárhogy is nevezzék a Gárdát. „Nem vonom kétségbe a Magyar Gárdában szereplő egyes ember szándékainak tisztaságát, ám magát a szervezetet nem fogadom el.” – jelentette ki a miniszterelnök.

Beszélt a Jobbik képviselőinek C-típusú átvilágításának ügyéről. Mint mondta azok a képviselők, akik elbuknak ezen azok nem jogosultak arra, hogy minősített iratokba betekintsenek, ám ettől függetlenül joguk van mindenféle egyéb adat megismerésére. Kérdésre válaszolva, miszerint miért fogadta el egy szélsőséges párt meghívását, a kormányfő kijelentette, a nemzeti együttműködés rendszerében nem illik, hogy egy törvényesen megválasztott parlamenti párt meghívásának nem tesz eleget. Rákérdeztek, arra is mit tenne, ha a szocialisták hívnák meg. Orbán Viktor erre annyit felelt, azon mélyen el kellene gondolkodnia.

barikad.hu