Volt miről beszélni - kis statisztika a 2012-es év parlamenti munkájáról

214 alkalommal és 16 és fél órával a 2012-es esztendő második legaktívabb országgyűlési képviselője lett Gaudi-Nagy Tamás.

 Tizenkilenc képviselő, köztük Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár nem szólalt fel 2012-ben a parlamentben. Négy kormánypárti politikus nemcsak idén, hanem a jelenlegi Országgyűlés 2010-es megalakulása óta nem kért szót, Kubatov Gábor fideszes pártigazgató például legutóbb 2007 áprilisában. A legtöbbet - alig két óra híján egy teljes napot - és a legtöbbször az LMP régi-új frakcióvezetője, Schiffer András beszélt idén a Házban.

A parlament honlapján elérhető adatok szerint Schiffer András - aki januárban távozott az ökopárti frakció éléről, november végén viszont ismét megválasztották - 304 alkalommal (ülésnaponként átlagosan háromnál többször) szólalt fel, és összesen 22 óra 6 percet szónokolt.

A megszólalások száma alapján az LMP-s politikust négy ellenzéki társa követi, mindannyian kétszáznál többször fejtették ki véleményüket: az MSZP-s Göndör István 230-szor, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás 214-szer, frakciótársa, Z. Kárpát Dániel 208-szor, a tavalyi első, a szocialista Gúr Nándor pedig 201-szer. A kormánypárti politikusok közül három államtitkár került be az első tízbe: Halász János 187-szer, Fónagy János 184-szer, Rétvári Bence 165-ször szólalt fel.

A leghosszabban beszélő képviselők listáján Schiffer András mögött Gaudi-Nagy Tamás a második - aki a tavalyi több mint 22 óra után idén 16 és fél órát szónokolt -, míg a harmadik Göndör István és Z. Kárpát Dániel egyaránt 14 óra 23 perccel. Rajtuk kívül Rétvári Bence, az MSZP-s Józsa István, a jobbikos Novák Előd, Nyikos László és Staudt Gábor beszélt tíz óránál többet.

A frakcióvezetők közül az LMP képviselőcsoportját az év nagy részében vezető Jávor Benedek 56, a Lázár Jánost nyáron váltó fideszes Rogán Antal 53, Vona Gábor Jobbik-elnök 24, a KDNP-s Harrach Péter 18, a szocialista Mesterházy Attila 11 felszólalást jegyez.

Orbán Viktor miniszterelnök többször, de összességében kevesebbet beszélt idén az Országgyűlésben, mint tavaly. Míg 2011-ben 60-szor, összesen hat és fél órán át, addig idén 86-szor, összesen négy órán keresztül ismertette álláspontját.

Tizenkilenc képviselő - köztük tizenöt kormánypárti - a plenáris ülések egyikén sem szólalt meg idén. Szótlan maradt Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára - aki május végéig a kormányfő szóvivője volt -, továbbá három fideszes polgármester: Cserna Gábor dunaújvárosi, Kapus Krisztián kiskunfélegyházi és Koncz Ferenc szerencsi. Nem kért szót az ugyancsak fideszes Bányai Gábor, Daher Pierre, Karakó László, Lukács László és Pintér László sem. Nem élt a rendes felszólalás lehetőségével Kövér László házelnök, aki azonban ülésvezetőként hallatta a hangját.

A parlament 2010 tavaszi megalakulása óta négy fideszes képviselő nem szólalt fel egyszer sem. Kubatov Gábor pártigazgató - egyben az FTC elnöke - 2006 óta tartó parlamenti pályafutása során eddig egyszer, 2007 áprilisában, napirend után, emelkedett szólásra. Meggyes Tamás korábbi esztergomi polgármester 2008 májusában, Molnár Ágnes, a fejlesztési tárca idén nyáron leköszönt államtitkára - aki jelenleg a soproni kórházat vezeti - 2009 májusában beszélt utoljára a Házban. A Fidesz-frakcióban a közlekedési szabályok átalakításáért felelős Bíró Márk első ciklusát tölti az Országgyűlésben, egyelőre szótlanul.

Nem úgy Vitányi Iván, a Demokratikus Koalíció (DK) tiszteletbeli elnöke, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek, a jelenlegi ciklusban viszont idén szólalt fel először: az Orbán-kormány kétéves tevékenységét értékelő vitanapon 38 másodpercben helyesbítette egy képviselőtársának Bibó Istvánról szóló állítását. Azt is megjegyezte: ifjúkorában jól ismerte a későbbi államminisztert.


Nála is szűkszavúbb volt Tiba István, Balmazújváros fideszes polgármestere, aki ez évi egyetlen felszólalásában 26 másodperc alatt ismertette az önkormányzati és területfejlesztési bizottság támogató véleményét a vagyontörvény módosításáról. Kettőjükön kívül még tízen vannak, akik idén csak egyszer fejtették ki nézetüket a parlamentben.

Az ellenzékiek közül a DK színeiben politizáló Oláh Lajos, a szintén független - korábban jobbikos - Pősze Lajos és Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója nem kért szót 2012-ben. Nem szólalt fel az ugyancsak jobbikos Suhajda Krisztián sem, de ő csak az utolsó decemberi ülésnapon tett esküt a mandátumát visszaadó Bödecs Barna helyett.

A 2010 májusa óta tartó ciklust összegezve is az LMP-s Schiffer András és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a legaktívabb. Előbbi több mint 56, utóbbi csaknem 54 órán át beszélt eddig, vagyis ketten együtt több mint négy és fél napon keresztül. A felszólalások számát tekintve is Schiffer András a rekorder: 739 alkalommal kért szót két és fél év alatt.


forrás: Kossuth Rádió, Hirado.hu