Videós tudósítás a Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatójáról: Jelentés a 2006 őszi rendőrterrorról, Gergényi ítélet, jogi konferencia az illegális bevándorlásról, erdélyi magyarok elleni jogsértések és a Szabadság téri emlékmű eltávolítása

Almási Lajos videós tudósítása a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2015. november 4-én, az 1956-os forradalom leverésének gyásznapján tartott sajtótájékoztatójáról.

A sajtótájékoztató szöveges összefoglalója itt érhető el, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006 őszi Jelentésével együtt.

A nemzeti jogvédő bemutatták a Nemzeti Jogvédő Szolgálat most közzétett, 2006 őszi rendőrterrorral foglalkozó Jelentését, amely összefoglalja a 2006 őszi rendőrterror igazságtételével kapcsolatos nemzeti jogvédő munka 9 évét, különös tekintettel a meghurcolt civilek védelmére, a jóvátételre, a felelősségre vonásra és a botrányos Gergényi-ítéletre. Emellett ismertették az illegális bevándorlással kapcsolatos jogvédő tevékenységüket és a december 5-ére tervezett bevándorlás-menekültügy tárgyú jogi-szakmai konferencia részleteit. Szó esett a Szabadság téren éktelenkedő szovjet emlékmű elmozdításának jogi lehetőségeiről és az elcsatolt erdélyi magyarok érdekében végzett nemzeti jogvédő küzdelmeikről. 

A film részletes tartalomjegyzéke a filmet követően található ezen cikkben, illetve a film leírásában.

A film tartalomjegyzéke:

(0:00-0:26)

Dr. Galla János, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kurátora és Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja nyitotta meg a rendezvényt, tiszteletadást kérve a vérbe fojtott szabadságharc hőseinek. 

(0:27-3:27) 

Dr. Novozánszky Ilona a  Nemzeti Jogvédő Szolgála elnöke  felidézte az 1956 és 2006 közötti párhuzamokat, és kifejtette:  bár felbecsülhetetlen hatású a szívós és eredményes nemzeti jogvédő munkájuk, különösen a 2006 őszi rendőrterror kapcsán, de megfelelő figyelmet sem a sajtótól, sem a kormányoktól nem kapnak. 

(3:38-4:17) 

Dr. Zétényi Zsolt a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke beszélt a nemzeti jogvédők előtt álló feladatokról, az illegális bevándorlásról, továbbá emlékeztetett arra, hogy 1991-ben, éppen 24 éve fogadta el az Országgyűlés a kommunista önkényuralom bűneinek el nem évüléséről általa kezdeményezett törvényt. Ezt a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság kisiklatta. Az el nem évülést az Alaptörvény 2012 óta kimondja, de azóta a Biszku ügyön kívül nem tudni más vádemelésről és eljárásról. 

(4:18-6:49 és 10:53-20:10)

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a  Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője ismertette a Nemzeti Jogvédő Szolgálat közel 50 oldalas - 48 jogsértett esetleírását is tartalmazó - Jelentését,  amely összefoglalja a 2006 őszi rendőrterror igazságtételével kapcsolatos nemzeti jogvédő munka 9 évét, különös tekintettel a meghurcolt civilek védelmére, a jóvátételre, a felelősségre vonásra és a botrányos Gergényi-ítéletre. (4:18-6:49 - a Jelentés lényegi megállapításai, 10:53-12:32 - A meghurcoltak védelme érdekében végzett nemzeti jogvédő munka összefoglalása, 12:33- 20:10- a felelősségre vonás érdekében kifejtett nemzeti jogvédő munka összefoglalása, a Gergényi ítélet értékelése) 

(6:50-10:52) 

Dr. Grespik László, a  Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja bemutatta a 2006 október 23-án a Kossuth térről és Alkotmány utcából jogellenesen kiszorított közel 200 tüntető kártérítése érdekében folytatott és máig tartó szívós nemzeti jogvédő jogi küzdelmet, mivel jogerős ítéletek ellenére a rendőrség nem hajlandó peren kívül jóvátételt adni. 

(20:11- 26:00)

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ismertette a  Nemzeti Jogvédő Szolgálat bevándorlási válsághelyzettel kapcsolatos tevékenységét és a tervezett, az illegális migráció jogi vetületeiről szóló nemzetközi konferencia részleteit (biztos előadók: dr. Éva Maria Barki ügyvéd- Bécs , dr. Zétényi Zsolt ügyvéd- Budapest, dr, Szmodis Jenő adjunktus, ELTE - Budapest, dr. Jánossy Mária ügyvéd- USA, további előadók felkérése folyamatban). A sajtónyilvános konferencia december 5-én 10-15 óra között, a budapesti Aranytíz kultúrházban kerül megrendezésre, szeretettel várnak minden érdeklődőt. A rendezvényt közösen szervezik dr. Morvai Krisztina EP képviselővel, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagjával. 

(26:01-32:26)

Dr. Zétényi Zsolt és dr. Gaudi-Nagy Tamás újságírói kérdésre részletesen bemutatták a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolításának jogi lehetőségeit és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat e téren hosszú évek óta kifejtett tevékenységét, megerősítve, hogy - a korábbiakhoz hasonlóan - jogvédelmet biztosít a Nemzeti Jogvédő Szolgálat azoknak, akiket az obeliszk megrongálása miatt vonnak eljárás alá.

(32:27-39-45)

Dr. Gaudi-Nagy Tamás bemutatott végül egy csokrot az elcsatolt erdélyi magyarok érdekében végzett nemzeti jogvédő ügyeikből, amelyekben dr. Menyhárt Gabriella, erdélyi magyar ügyvéd, az NJSZ együttműködő partnere jár el. A csíksomlyói pólóárust azzal vádolják, hogy a tavalyi csíksomlyói búcsún árusított és a román rendőrség által bűnjelként lefoglalt ruhadarabokon úgymond fasiszta, uszító feliratok voltak fellelhetők, és mivel már korábban hasonló esetben pénzbüntetésre ítélték, most akár letöltendő börtönbüntetés is várhat rá.  És hogy mik voltak ezek a „borzasztó” feliratok?  „A magyar föld nem eladó”, „Adjátok vissza a hegyeimet”, és hasonló, elrettentő és kirekesztő irományokkal bíró ruhaneműk miatt várhatnak rács mögött töltendő évek a fiatalemberre. Szó volt a marosvásárhelyi piacon kétnyelvű terméktáblákat elhelyező magyar aktivista elleni koncepciós eljárásról, továbbá a tordaszentlászlói, nagyváradi és marosvásárhelyi jogi küzdelmekről a kétnyelvű magyar feliratok és magyar nyelvű ügyintézés érdekében. Röviden szó volt a szovátai Wass Albert szobor miatti büntetőügyről és székely zászló kifüggesztéséért ötezer lejre büntetett erdőszentgyörgyi polgármester ügyéről. Kifejezte elégedetlenségét, hogy az általa 2011-ben képviselőként kezdeményezett, jelentős közpénzből működő Kisebbségi Jogvédő Intézet olyan fontos ügyeket, mint a csíksomlyói pólóárus vagy a szovátai Wass Albert szobor ügye nem talált támogatásra érdemesnek, pedig az ilyen ügyekben való hatékony jogvédelem nyújtása érdekében hozta létre ezt a szervezetet az Országgyűlés.