Tragikomédiába fulladt a tegnap esti parlamenti ülés

2013. november 26-án, A Nemzeti Fejlesztés 2030 – az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióról (H/13094) című határozati javaslat botrányba fulladt általános vitája kapcsán Gaudi-Nagy Tamásnak a következő mondás jutott eszébe: „Egy herceg tirannizmusa egy oligarchiában nem annyira veszélyes a közjóra, mint az állampolgár apátiája a demokráciában.”

Mint arról Gaudi-Nagy Tamás egy Facebook bejegyzésében beszámolt, gyakorlatilag botrányba fulladt Magyarország következő 17 éves fejlesztési koncepciójának „vitája” a képviselők többségének érdektelensége miatt. Az éjfél körüli időpontban ugyanis mindösszesen kilenc honatya volt jelen (hat jobbikos és három fideszes) az ülésteremben. Ugyan Gaudi ügyrendi felszólalásában javasolta Lezsák Sándor parlamenti alelnöknek, hogy jogkörével élve vegye le a napirendről a határozati javaslat vitáját az Országgyűlés tekintélyének megóvása érdekében, Lezsák nem tett így. A jogvédő honatya megjegyezte, hogy ugyan kétharmados jobbikos többség mellett a radikális párt képviselői kifejtették álláspontjaikat, de a fergeteges vita elmaradt, miután gyakorlatilag tragikomédiába fulladt a kérdés megtárgyalása.

Gaudi felháborítónak nevezte, hogy a javaslat szerint a nemzet jövőjét a Brüsszel által kialakított pénzügyi támogatási rendszerhez igazodva kell megtervezni, és hozzátette: „ebből nem kérünk”. „Ha pénz kell az EU-tól, és ezért van ez a papír, akkor azt mondják el” – fűzte hozzá a képviselő, aki kiemelt számos támogatandó pontot is a javaslatból. Gaudi-Nagy Tamás többször is megpróbált az illetékes államtitkártól válaszokat kapni, de kifejezetten nem ért el sikereket, bár egy fogadást sikerült megkötniük. Részletek az alábbi videókban.