"Tankos" Gyuri bácsi megkapta a hiányzó összeget

Gaudi-Nagy Tamás átadta a bírság befizetéséhez szükséges összeget Horváth Györgynek („tankos” Gyuri bácsinak), aki még 2006. október 23-án beindított és vezetett egy T/34-es harckocsit a Deák téren.

A rendőrség elfogta, majd eljárás indult ellene. Két év és három hónap után döntés született. A bíróság mind a négy vádpontban bűnösnek ítélte. Büntetésként egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki. Ezen felül eltiltotta a közúti járművezetéstől három évre. Továbbá közel ötszázezer forintos marasztalási összeget (pénzbüntetés, perköltség, kártérítés) rótt ki rá, melynek felét a hazafiak már korábban összegyűjtötték, a másik felét most Gaudi-Nagy Tamás adta át.


Mint ismeretes, 2006 októberének utcai eseményei közül az egyik legjelentősebb a T/34-es elindulása volt. A harckocsi több ’56-os emléktárggyal együtt volt kiállítva megfelelő őrzés és rögzítés nélkül a Deák tér mellett. Így sikerülhetett, hogy két másik jármű mellett, a T/34-es is elmozdításra került. Persze, utóbbihoz nem volt elég a puszta fizikai erő, hiszen egy több mint 30 tonnás monstrumról van szó, de miután előzőleg egy forgatáson vett részt, ezért üzemképes állapotban volt. Több fiatal is bejutott a harckocsiba, majd Gyuri bácsi is beszállt, s mivel neki volt a helyszínen gyakorlata tankvezetésben, így beindította, majd több tíz métert haladt vele. Az erről készült felvétel itt látható: