Szilágyi György: Biszku Bélának azért kellene bűnhődnie, amit '56 után elkövetett

A Jobbik azt reméli, hogy letöltendő börtönbüntetés kap Biszku Béla. A párt egyébként lépése megalapozottságát látja abban, hogy feljelentése nyomán bíróság elé áll a volt kommunista politikus, 1956 utáni belügyminiszter – nyilatkozta Szilágyi György a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel. Szilágyi némileg csalódott, mondván: Biszkut nem azért ítélhetik el, amit az '56 utáni megtorlások során tett, hanem azért, amit tavaly '56-ról nyilvánosan mondott a Duna Televíziónak adott interjúban. A párt mindent megtesz azért, hogy a “Biszku Béla-félék” egykori tetteikért is felelősségre vonhatók legyenek – fogalmazott.

A Jobbik feljelentésének megalapozottságát mutatja, hogy annak nyomán most vádat emelt az ügyészség Biszku Béla volt kommunista politikus, a Kádár-rendszer belügyminisztere ellen; csak remélni tudja, hogy a bíróság is hasonlóan értékeli majd a helyzetet és Biszku letöltendő börtönbüntetés kap – mondta Szilágyi György. Biszku Béla tavaly a Duna Televíziónak nyilatkozva ellenforradalomnak minősítette az 1956-os szabadságharcot, illetve nem ismerte el a forradalom leverését követő megtorlások koncepciós voltát. E nyilatkozat nyomán és a Büntető Törvénykönyv egy tavalyi módosítására hivatkozva – amely büntetni rendeli a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását – lépett a Jobbik, illetve döntött most vádemelésről az ügyészség.

Egyébként az a furcsa helyzet állt elő – ismerte el Szilágyi György – , hogy a jogszabályt, ami alapján feljelentették Biszkut, már elfogadásakor sem támogatta a párt, és ma sem tartja jónak. “Énfelőlem Biszku Béla nyugodtan mondja el, hogy mi a véleménye 1956-ról; őt nem a szavaiért, hanem az '56 utáni tetteiért kellene elítélni – de erre a mai magyar törvények sajnos nem adnak lehetőséget. Reméljük, hogy most megkapja a büntetését, de azt nem azért kapja majd, amit egykor elkövetett, hanem azért, mert mondott néhány mondatot a nyilvánosság előtt” - érvelt.

Bár a Duna Televízióban közölt Biszku-interjúnak az a része, amelyben a volt politikus érzékelteti, hogy nem bánta meg korábbi közreműködését az állampárt rendszerében, nem büntethető kijelentés, mégis ezt tartja a “legsúlyosabb elemnek” Szilágyi György. “Egy olyan emberről van szó, aki több tízezer családnak az életét tette tönkre; nem csak azokról, akiket kivégeztek vagy börtönbe zártak, illetve megkínoztak – azokról is szólni kell, akik tiltólistára kerültek, akiknek a gyermekei például nem tanulhattak tovább, az ő életüket is tönkretették” - mondta.

Szilágyi reagált azokra a felvetésekre is, amelyek helytelenítik, hogy a kilencvenes éveiben járó Biszkut eljárás vonják. “Azért kell ezt megtenni, mert valóban, Biszku Béla kilencven éves. De Manszfeld Péter nem érhette meg ezt a kort, hiszen megvárták, míg tizennyolc éves lesz, és kivégezték” - szögezte le Szilágy György, hozzátéve: a Biszku Béla elleni feljelentésüket a számukra fontos, választási kampányban is hangsúlyozott elszámoltatás keretében tették meg. Kijelentette: továbbra is szeretnék megteremteni annak a jogi lehetőségét, hogy “Biszku Bélát és a Biszku Béla-féléket felelősségre lehessen vonni a tetteikért”.

jobbik.hu

Tags: