Semmisségi: Balsai támogatja Gaudi-Nagy indítványát

Támogatja Balsai István (Fidesz), a semmisségi törvényjavaslat benyújtója, hogy előterjesztése kiegészüljön a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kapcsolódó módosító indítványával, amely rögzítené: a megismételt eljárásban nem járhat el az a bíró, illetve bírói tanács, amely az ügy elbírálásában korábban részt vett.

A 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló törvényjavaslathoz a benyújtottak közül az előterjesztő csak ezt az egy módosító indítványt támogatja – derül ki az Országgyűlés honlapján közzétett támogatott sorból.

A fideszes Balsai István indítványa semmisnek mondaná ki azokat a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben meghozott bírósági ítéleteket, amelyek alapját kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte.

Gaudi-Nagy Tamás kiegészítené az előterjesztést azzal, hogy a jogszabály hatálya alá tartozó esetekben „nem járhat el az a bíró, illetve bírói tanács, amely az ügyben korábban eljárt”.

A politikus indoklásában emlékeztet, a büntetőeljárási törvény szabályai szerint a megismételt eljárásban sem járhat el az a bíró, illetve bírói tanács, amely az ügy elbírálásában már részt vett. E kizárási ok alkalmazása szerinte szükséges ebben az esetben is az eljárási garanciák érvényesülése érdekében.

Az ellenzéki képviselő az MTI-nek csütörtökön jelezte: azt is kezdeményezte, hogy a 2002 és 2010 között gyülekezési joggal összefüggésben hozott hasonló típusú elítélésekre is vonatkozzon a törvény hatálya, illetve, hogy hozzanak külön közkegyelmi törvényt az elmúlt 8 évben „politikai ellenállással kapcsolatban” történt elítélések vonatkozásában, ezek a módosító indítványai azonban nem kaptak támogatást.

mti