Sajtótájékoztató és támogatói találkozó: Budaházy-Hunnia kegyelem, mint az igazságtétel győzelme – értékelés, elemzés

2023. június 21-én, azaz holnap, a budapesti Hazatérés Templomának Szabó Dezső Katakombaszínházában  (1054 Budapest, Szabadság tér 2.) 17.00 órától sajtótájékoztatót tartunk a Budaházy-Hunnia ügyben kegyelmet kapottak és a még kegyelemben nem részesültek jelenlegi helyzetének bemutatásáról, amelyre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztató után támogatói találkozóra kerül sor ugyanazon a helyszínen 18 órától ezen meghívó szerint.

A sajtótájékoztató résztvevői: Budaházy György, ifj. Hegedűs Loránt református lelkész, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Skrabski Fruzsina újságíró, filmrendező, Füssy Angéla PS újságíró, Varga Domokos György író és a még kegyelemben nem részesültek, illetve védőik.

A Budaházy Bizottság az Igazságtételért 2022. október 2-án alakult meg, nemzeti elkötelezettségű, tekintélyes közéleti személyekből és megbecsült hivatást gyakorlók által, akik felismerve a Budaházy-Hunnia ügyben született ítélet mélységes igazságtalanságát és nemzeti érdekeket sértő, káros jellegét a hazai nyilvánosság számára is ismertté váló kezdeményezéseket tettek az illetékeseknél a kegyelmi döntés meghozatala érdekében. A sajtótájékoztatón az ügyről, a kegyelmi döntésről és a még kegyelemben nem részesültek jelenlegi helyzetéről beszélnek a Bizottság egyes tagjai. A tagok között van a sajtótájékoztatót tartó személyeken kívül számos közéleti szereplő, többek között Kondor Katalin, dr. Csókay András, Petrás János, Korbuly Péter, dr. Kőrösi Mária, dr. Drábik János, Tőkés László, dr. Morvai Krisztina, Stefka István, Pongrácz András, dr. Petrányi-Szöőr Anna. A  csatlakozás lehetősége nyitott, egyre szélesedik az ügyben a nemzeti összefogás.

Mint ismert a  Budaházy-Hunnai ügy 7 vádlottja 2022 Karácsonya után teljes eljárási kegyelemben részesült a Köztársasági Elnök által. Budaházy György és 5 társa 2023. április 27-én szintén kegyelemmel kiszabadult a börtönből. Ők végrehajtási kegyelmet kaptak, ami azt jelenti, hogy a büntetésük végrehajtását felfüggesztették, azonban a bűnügyi költség terhei, a büntetett előélethez fűződő hátrányok és a közügyektől eltiltás mind a nyakukon maradtak. Mindeközben 3 vádlott társuk még mindig az eljárás hatálya alatt áll, az ő ügyükben nem döntött még dr. Novák Katalin köztársasági elnök asszony.

A Budaházy Bizottság az Igazságtételért 2023. május 18-án kiadott közleménye a Hunnia ügyben született kegyelmi döntésekről az alábbiakban olvasható:

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményei a tavaly decemberi eljárási kegyelmi és az idei áprilisi  végrehajtási kegyelmi döntésekről.

Tisztelettel:

a Budaházy Bizottság az Igazságtételért nevében:

Budaházy György, dr. Gaudi-Nagy Tamás, ifj. Hegedűs Loránt