A rendőrség máig fedezi a 2006 őszi rendőri jogsértéseket?

A Fővárosi Bíróság ma tartotta a 7. tárgyalást a 2006. október 23-án a Nádor utcában reggel kialakult spontán tüntetés erőszakos rendőri feloszlatása miatt közel 5 éve indult perben. Megdöbbentő, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a mai napig is körömszakadtáig védi ezt a jogellenes rendőri intézkedést, és hiteltelen rendőri vallomásokra alapozva azt képviseli, hogy a tüntetés elvesztette békés jellegét és ezért kellett oszlatni.

A pert egy tüntetésen részt vett magánszemély indította, akit tucatnyi békés társával (többek között Papp Lajos és Novák Előd) együtt a véres 2006. október 23-i napon fél tíz körül a rendőrség erőszakkal szorított ki, akadályozott meg abban, hogy a Kossuth téren részt vegyenek az állami ünnepségen.

Ítélet várhatóan a november 21-i következő tárgyaláson születik, amelyre a bíróság várhatóan megidézi Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitányt. Őt egyébként már a katonai ügyészség meggyanúsított elöljárói bűncselekmény elkövetésével a 2006 őszi rendőri vérengzések kapcsán.

A jogsértett tüntetőt Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, illetve Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjeinek alelnöke képviseli. A mai tárgyaláson kihallgatott három civil tanú egybehangzóan akként nyilatkozott, hogy semmilyen békétlenség nem történt a helyszínen, csupán a nemzeti ünnepen részt venni kívánó emberek gyülekeztek és értetlenkedtek a tér kordonnal való lezárása miatt.

A perben korábban a 2006 őszi megtorlásokban meghatározó szerepet játszó két rendőrtiszt azt nyilatkozta valótlanul, hogy a Nádor utcai presszókból dobálták a rendőrsorfalat, illetve a kerítés kordon elemeit a tüntetők elmozdították. Ezt tanúk és rendőrségi felvételek cáfolják. Pálóczi Imre, az egyik rendőr tanú vallomását az is hitelteleníti, hogy ő volt a vezetője a VIII. kerületi rendőrkapitányságnak, amelynek udvarán tucatnyi tüntetőt térdepeltettek, bántalmaztak kegyetlenül és hagytak órákig súlyosan sérülten orvosi ellátás nélkül 2006. szeptember 19-20-án.

Gaudi-Nagy Tamás kérte a bíróságtól, hogy keresse meg a miniszterelnökséget a 2006 őszi megtorlásokat feldolgozó Balsai-jelentés beszerzése érdekében, illetve átadta az eseményről készült rendőrségi felvételeket, amelyek meglétét utolsó pillanatig tagadta a BRFK a perben. A rendőrség valótlanul azt is állította, hogy a biztosítási terv titkos, noha annak titkos minősítése már 2006 novemberében megszűnt.

Felmerül a kérdés: miért áll érdekében a "nemzeti együttműködés kormánya" által irányított rendőrségnek, hogy fedezze a gyurcsányi rendőrség által elkövetett kirívó jogsértéseket, és miért nem hajlandó elismerni azt, hogy a Nádor utcai tüntetés feloszlatása is jogellenes volt ?

A Grespik László által képviselt több mint 200 felperes ügyében a Legfelsőbb Bíróság már megállapította, hogy 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth térről történő kiszorításuk jogellenes volt, ezért részükre kártérítés jár. A per ékes bizonyítéka annak, hogy a 2006 őszi rendőrterror igazságtétele még mindig nem várat magára és elfogadhatatlan módon a kormányzat által irányított rendőrség a gyurcsányi rendőri erőszakot mentegeti.