A rendőrség egyelőre nem fizet Budaházynak

Budaházy György tárgyalással kezdte az idei évet. 2008. április 11-én több helyszínre volt bejelentve tüntetés, de csak a Clark Ádám téren került sor oszlatásra. 52 embert állítottak elő, de jelenleg mindössze négy felperes van ebben a kártérítési ügyben.

Budaházy Gyuri az egyik, aki a rendőrséget beperelte, őt tartották fogva ugyanis a leghosszabb ideig a Gyorskocsi utcában, ráadásul úgy, hogy semmi jogelleneset nem követett el. (Az előzményekről bővebben IDE kattintva olvashat.)

Budaházy a szokásos kísérettel érkezett, de úgy tűnt a körülményekhez képest jól van, hiszen mosolygott és örült, hogy ismét láthatja családtagjait, illetve azokat a szimpatizánsait, akik a tárgyalására eljöttek.

A tárgyaláson tanúk és a negyedrendű felperes meghallgatására került sor.

Mindezek előtt Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd elmondta, hogy a rendőrség korábban már bocsánatot kért egy nyilatkozatban ez miatt az eset miatt. Gaudi egyezséget kért, mire az alperes képviselője elmondta, hogy egyezség kötésre nincs felhatalmazása, de továbbítja a kérést a vezetői felé. 

A harmadrendű felperes, Budaházy György tanúja Zagyva György Gyula volt, aki elmondta, hogy semmi jogelleneset nem követtek el, mégis előállították őket. Látták, ahogy a rendőrök feléjük mutogatnak, ezután vitték el őket egyesével a helyszínről.

Ezután a negyedrendű felperes meghallgatására került sor, aki elmondta, hogy egész életére hatással volt az esemény. Korábban jó kedélyű volt, bátran eljárt tüntetésekre is, de az igazságtalan előállítás és fogvatartás után zárkózott lett, gyakran szorong és fél, 30 kilót fogyott. A Negyedrendű felperes mindkét tanúja (rokonai) alátámasztották ezeket kijelentéseit.

Az elsőrendű felperes tanúját is meghallgatták, aki elmondta, hogy az élettársára milyen hatással voltak az események. Ő és a családja azt tapasztalták, hogy az elsőrendű felperes megváltozott az eset után.

Legutoljára Gyuri kért és kapott szót. Sérelmezte, hogy őt külön, kiemelten büntették 40.000 ft-ra, illetve, hogy őt tartották bent a legtovább. Felszólalásában továbbá szót emelt mind az 52 előállított érdekében, amikor megkérdezte az alperesek (BRFK, ORFK) képviselőitől, hogy tulajdonképpen ki a felelős a történtekért?

Másik kínos kérdése szerint pedig, ha a rendőrség tényleg oszlatni akart, akkor miért nem engedte el a tömeget, illetve miért engedtek be a körülzárt részbe olyanokat is, akik később érkeztek oda a helyszínre, (mint például ő és Zagyva Gyula)?

Gaudi-Nagy Tamás az ügy összefoglalásában kifejtette, hogy nyilvánvaló, hogy a rendőrség politikai utasításra cselekedett (aznap is) és kizárólag megfélemlítés céljából vitt be 52 embert. Nem biztosították a tüntetőknek a szabad elvonulás útját, a felszólítás során pedig rossz utca nevet jelöltek meg.

Gaudi szerint az ügyet már le lehetne zárni és ítéletet lehetne hozni, de az alperesek még időt kértek. Szerintük a felperesek fogvatartása nem volt jogellenes. A másodrendű alperes még külön ki is emelte, hogy az oszlatásnak oka volt, mert a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a tüntetők jogellenes magatartást követtek el például, akkor, amikor lementek a Lánchíd járdájáról az úttestre, illetve arra is hivatkoztak, hogy "a Budai Vár és környéke nem megfelelő helyszín arra, hogy a rendőrség a tüntetőkkel fogócskázzon."

A tárgyalás tanulsága, hogy mindenkire más hatással van egy előállítás. Az elmondottakból kiderült, hogy különösen bántó lehet, ha valakit úgy bilincselnek meg, visznek be kihallgatásra és tartják fogva órákig, hogy semmi jogelleneset nem követett el. Van akinek ennyi is elég, hogy lelki károsodást szenvedjen vagy az életében változás következzen be. Van, akit viszont hiába tartanak fogva immár több, mint másfél éve, mégsem tudják megtörni!

A tárgyalás végén a bíró bejelentette, hogy az ítélethirdetés időpontja 2011. január 27. 15:30, helyszíne Fővárosi Bíróság Markó utca 27.

Ezen a napon délután a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében, nagyszabású tüntetés is lesz 17:30-tól, Budaházy és Szaszka szabadon engedéséért, a Fidesz székháza előtt. (Részletek IDE kattintva.)


(Szent Korona Rádió)