A nemzeti radikálisok csak részben tudják támogatni az Alaptörvény módosítását (FRISSÍTVE)

2013. február 19-én, Magyarország Alaptörvényének negyedik módosítása című törvényjavaslat (T/9929. számú) vitájában Gaudi-Nagy Tamás részben elfogadhatónak nevezte az alaptörvény negyedik módosítását, egyes részeire azonban nem tudja áldását adni.

A jogvédő képviselő azt mondta, a kormánytöbbség felelőssége, hogy olyan alaptörvénye lett az országnak, ami a legitimáció szempontjából több felől is támadható.
Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában kifejtette: a Magyar Szocialista Párt létrehozásakor az MSZMP vagyonát törvénytelen úton szerezte meg olyan jogi tranzakcióval, amelynek részleteit majd a vita későbbi szakaszában ki fogják fejteni. A vagyonelszámolással (nagyságrendileg 8 milliárd forintról van szó) Gaudi álláspontja szerint a mai napig adós a szocialista párt.

Kifogásolta, hogy a mostani módosítás nem tér vissza a történeti alkotmányosság értékeihez teljes körűen, és - mondta - bár vannak olyan rendelkezései, amelyek részben elfogadhatók, vannak olyan elfogadhatatlan elemei is, amelyekre a Jobbik nem tudja áldását adni. Jelezte, hogy ezért számos módosító javaslatot nyújtanak majd be, az elszámoltatás, a rendszerváltozás végigvitele, az Alkotmánybíróság garanciákkal övezett működésének biztosítása és az alapvető szabadságjogok ügyében.

Gaudi-Nagy Tamás közölte: nem tartják elfogadhatónak például, hogy a véleménynyilvánítási szabadságot egy 2008-as uniós kerethatározatra tekintettel kívánják korlátozni.

MTI nyomán