Miért hagyja a kormány a 2006-os bűnök elévülését?

Gaudi-Nagy ismét megkongatta a vészharangot 2006 őszi rendőrbűnök fenyegető elévülése miatt

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési képviselője 2011. szeptember 19-én ismét többször sürgette az Országgyűlésben a 2006-os megtorlások bűnöseinek felelősségre vonását és a Balsai-jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az emberi jogi bizottság tegnap megalakult végrehajtást ellenőrzési albizottsága is foglalkozott az üggyel a jogvédő kérésére, mivel fenyeget a felelősök büntethetőség elévülése.

Gaudi-Nagy először az Alkotmányügyi bizottság délelőtti hozta szóba a bizottság volt elnöke, Balsai István miniszterelnöki biztos által már idén márciusban elkészített és már hónapok óta a miniszterelnök asztalán heverő jelentés nyilvánosságra hozatalát. A bizottság nem kívánt lépést tenni az ügyben. A képviselő már a múlt héten már több alkalommal felvetette a témát a Parlamentben: az emberi jogi bizottság napirendjére emeltette, napirend előtt szólalt fel és kezdeményezte az emberi jogi bizottság végrehajtást ellenőrzési albizottságának összehívását, amely múlt szerdán a kormánypártiak távolléte miatt csak tegnap tudta megkezdeni munkáját. Végül pedig múlt pénteken Morvai Krisztinával közösen tett feljelentést a legfőbb ügyésznél a gyurcsányi rendszer ellen tüntetőkkel és békés lakosokkal szemben 2006. szeptember 19-21-i rendőri „embervadászatok” miatt elöljárói intézkedés elmulasztása bűntett okán Bene László és több más volt főrendőrrel szemben.

A nemzeti radikális honatya ezt követően a tegnapi  plenáris ülésen azonnali kérdést tett fel a 2006 őszi rendőri brutalitásokról készült Balsai jelentés nyilvánosságra hozatala érdekében Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki – bár a mai ülésen egy ideig előtte jelen volt – helyett  „halaszthatatlan közfeladat” miatt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszolt.

A jobbikos képviselő bár a miniszterelnöktől várta volna a választ a közeli elévülésre tekintettel elfogadta a válaszadó személyét. Emlékeztetett: a napra pontosan 5 évvel ezelőtt délelőtt adott eligazítást Gyurcsány Ferenc az Országházban az akkori rendőri vezetőknek a MTV székházostrom másnapján. A találkozó után azonosító-jelvény nélküli rendőrök a véres megtorlásokba, embervadászatokba kezdtek, százakra rontottak rá, vertek meg kortól, nemtől függetlenül. A verések, kínzások folytatódtak a Magyar Rádió udvarán, a rendőrségi fogdákban és a börtönökben is. Tömegesen és önkényesen tartóztattak le tiltakozókat, vétlen járókelőket. Ma már mindezt jogerős ítéletek és vizsgálati jelentések is bizonyítják, például a Balsai István miniszterelnöki megbízott által készített jelentés, amely 15 különböző bűncselekmény mellett a terrorcselekmény lehetőségét is felveti.

"Bűn nem maradhat büntetlenül" hívta fel a figyelmet a képviselő, aki kérte ezúton is, hogy hozzák nyilvánosságra a már hónapok óta elkészült Balsai-jelentés tartalmát, annál is inkább mert - mint idézett a miniszterelnöki megbízott tavaly októberi szavait – kívánatos a meggyanúsítása Gyurcsány Ferencnek, Benének, Dobozinak, Lapidnak és Szabadfinak.

"Valóban így volt ez" hangzott el a válasz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől  a 2006-os rendőrterror kapcsán. Azonban a Balsai-jelentésről  akár csak múlt kedden Kontrát Károly államtitkár nem foglalt állás, úgy tett mintha nem is erre irányult volna a kérdés. A rendőrterror felelőseinek vonatkozásában utalt az emberi jogi bizottság albizottságának munkájára, aminek eredményeképpen a testület elnöke Gulyás Gergely feljelentést tett a Debreceni Katonai Ügyészségen. A miniszter azt javasolta a jobbikos képviselőnek, hogy amennyiben kíváncsi a nyomozás eredményére akkor forduljon az ügyészséghez. A nemzeti jogvédő megdöbbenten hallgatta a miniszter szavait. Viszontválaszában elmondta, hogy "nem mossa le magáról ez a kormány, ha futni hagyja 2006 őszi rendőrterror felelőseit". Utalt arra is, hogy az elévülés megszakítása érdekében múlt pénteken Morvai Krisztinával bizonyítékokkal alátámasztott feljelentést tettek a Legfőbb Ügyészségen.

Ezt követően az emberi jogi bizottság vizsgáló albizottságának ülésén vett részt a jobbikos képviselő. Ezen vizsgáló albizottság az ő kezdeményezésére ült össze, többek között kivizsgálni azt, hogy a 2002-2010 közötti állami jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentésének ajánlási pontjai megvalósultak-e. A 9 ajánlásból sajnálatos módon a mai napig nem valósult meg semmi. Az albizottság ülésén Gaudi-Nagy ismertette a 2006 őszén történteket és rögzítette, hogy az akkori rendőri vezetők megvalósították a Btk. 361. § (2) ütköző elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntettét és ha elmarad legkésőbb szeptember 20-án a személy szerinti gyanúsításuk, akkor az embervadászatokért felelős rendőri vezetők büntethetősége elévül. Varga László KDNP-s képviselő kérésére Gaudi-Nagy ismertette, hogy milyen lépéseket tett az elmúlt időszakban 2006 őszének igazságtétele érdekében. Beszámolt a hétfőn az emberi jogi bizottságban történtekről, majd emlékeztetett a keddi napirend előtti felszólalására, illetve ismertette a Morvai Krisztinával közösen a Legfőbb Ügyésznél tett feljelentését.

A nemzeti jogvédő elmondta, hogy az albizottsági kereteken belül a lehetőségek maximumáig elmenve mindent meg kell tenni a 2006 őszi igazságtétel érdekében, azért is, hogy az emberek jogállamba vetett hite ne szenvedjen csorbát. Utalt a máig rendezetlen kártérítések kérdésére, az elmaradt felelősségre vonásra, valamint a semmisségi törvény elakadására. A testület döntött arról, hogy konkrét ügyek vonatkozásában vizsgálni fogja a semmisségi törvény hatályosulását és a közkegyelem lehetőségét. A kártérítés rendezésére szolgáló bizottság visszaállítását és a még maradt pénzösszeg rendelkezésre bocsátását a testület nem támogatta, dacára annak, hogy Gaudi-Nagy elmondta a jelen állapot sérti a jóvátételről szóló 33/2010 OGY. határozat szellemiségét, mivel számos jogsértettek (pl. jogellenesen feloszlatott Kossuth tériek) a mai napig nem jutottak hozzá az őket megillető kártérítésekhez, mivel a rendőri szervek gyurcsányi reflexekkel zárkóznak el a jóvátétel elől.  A jobbikos képviselő ezen testület előtt is kérte, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a miniszterelnöki megbízott által készített jelentés napvilágra kerülhessen, azonban a kormánytöbbség nem támogatott semmilyen lépést ennek érdekében. Az albizottság, kedden tovább folytatja munkáját 2006 őszének máig elvarratlan szálainak kibogozása érdekében.