Megkezdődött Budaházy büntetőpere, majd bombariadó miatt félbe is szakadt

Tapssal köszöntötték hívei a tárgyalóterembe lépő Budaházy Györgyöt és 16 vádlott-társát a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt szerdán megkezdődött elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróságon (FB). A büntetőper bombariadó miatt félbeszakadt.

A FB legnagyobb, esküdtszéki tárgyalótermét zsúfolásig megtöltötték az elsőrendű vádlott szimpatizánsai, hozzátartozók, érdeklődök.

"Szabadság!" - kiáltotta a símaszkos, felfegyverzett kommandósok kíséretében a terembe lépő megbilincselt elsőrendű vádlott, mire a közönség felállva elkezdett tapsolni, és ezt folytatta a 17 vádlott bevonulása közben, hosszú perceken át, felállva, ütemesen, mintegy demonstrálva Budaházy és társai mellett. Ezután az eljáró bírói tanács elnöke figyelmeztette a hallgatóságot a rend megtartására, illetve arra, hogy tartózkodjanak a tárgyalás megzavarásától.

A büntetőper megkezdését rendkívüli sajtóérdeklődés övezi. A bíró a jelenlévő tucatnyi tévétársaság munkatársaival "a félreértések elkerülése végett" közölte: képfelvételeket készíthetnek, de a tárgyalás élő, egyenes közvetítésére nincs lehetőség.

A bíró közölte azt is, hogy a vádirat ismertetése után a vádlottak meghallgatása következik, ez várhatóan több, márciusra kitűzött tárgyalást is igénybe vesz.

Az ügyet öttagú bírói tanácsban tárgyalja a FB, ez akkor szokott megtörténni, ha bonyolult, nehéz megítélésű esetről van szó, ilyen például a FB-n jelenleg is folyamatban lévő, Kulcsár Attila és társai elleni megismételt elsőfokú büntetőper.

Az elsőrendű vádlott védője a tárgyaláson Szikinger István ügyvéd, nem pedig Gaudi-Nagy Tamás jobbikus országgyűlési képviselő, aki többnyire Budaházyt védi a büntetőeljárásokban. A hallgatóság soraiban ott van Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

A vádlottak számbavétele után az egyik vádlott az ügyész kizárását kérte politikai megfontolásokra hivatkozva, szerinte ugyanis az ügyészség befolyásolására alkalmas, az ügyet prejudikáló nyilatkozatok láttak napvilágot az eljárás során.

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Alig kezdődött el a büntetőper tárgyalása, az bombariadó miatt félbeszakadt.

Mindenkinek el kell hagynia a tárgyalótermet, kiürítik a FB egész épületét is; a büntetőper leghamarabb délután folytatódhat - közölte a Budaházy-ügyben eljáró bírói tanács elnöke a tárgyalást félbeszakítva.

Az FB honlapján néhány perccel később a következő közlemény jelent meg: "A Fővárosi Bíróságon a mai napon bombariadó van, ezért a rendőrség elrendelte az épület kiürítését. A tárgyalások várhatóan 13.00 óra után folytatódnak."

Az FB Markó utcai épületéből biztonsági őrök terelték ki a több száz dolgozót, több tucat tárgyalást kellett félbeszakítani, elnapolni.

A rendőrök lezárták az épületet, és megkezdték az épület átvizsgálását.

A Markó utcában televíziós stábok várakoznak, az érdeklődők, Budaházy hívei nagyobb csoportokban ácsorogva, esetenként hangoskodva figyelik a fejleményeket. A rendőrség az épület előtti utcaszakaszról is elküldte az embereket.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. Budaházy György több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.

mti - zipp.hu