"Meg vagy őrülve Lajos!" - A 2010. június 7-ei ülés összefoglalója

A hétfői ülésnap programját ITT, a  szavazások eredményeit pedig ITT találja.

20:54 Lenhardt Balázs: A fideszes képviselők érvek nélkül, döcögve próbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A fideszes Dancsónak azt üzeni, hogy a "demokráciát Önöknek kell gyakorolni".

20:39 Ilyen még nem volt! A bizottság elnöke ismerteti a kisebbségi véleményt. Nyikos László (Jobbik) elmondja, hogy 7-16 arányban szazata be a Fidesz a javaslatukat. Tájékoztatja a kormánypártot, hogy a demokráciának nemcsak írott, hanem íratlan szabályai is vannak; ez már sokadik bizottság lesz, amely az ÁSZ-nál lévő áldatlan állapot megszüntetését tűzné zászlajára. Ismét egy olyan javaslat, mely a diktatúrát célozta meg. Az ellenzéki érvek nem győzték meg a kormánypártot, így természetesen a Fidesz által készített indítványt fogadta el a bizottság.

20:40 Most a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitája zajlik, eközben

Létszámellenőrzés:
MSZP: 2 fő
Jobbik: 22 fő
LMP: 3 fő
Fidesz: 17 fő

20:30 Az Alkotmánymódosítás általános vitáját a házelnök lezárta, és a részletes vitára holnap kerül sor.

20:20 Gaudi is felszólal, mert a Házszabállyal ellentétes a törvényjavaslat szövege. Az LMP is támogatja Gaudit.

20:12 Hegedűs Tamás jobbikos képviselőnek ügyrendi javaslata van, mégpedig a Házbizottság rendkívüli összehívását kérte. A fideszes képviselők le akarják söpörni az asztalról, még Szili Katalin a Jobbik mellé áll.

20:02 Novák Előd szembesíti a Parlamentet a Fidesz által benyújtott Alkotmány-módosítás igen súlyos hibáiról. Tulajdonképpen a módosítással a kormánypárt háromharmadot akar, nem elég neki a kétharmad. Az alkotmánybírók megválasztásánál is olyan diktátumot akarnak az Országgyűlés elé terjeszteni, amik csak a kormánynak lenne jó. Mint minden más. Novák Előd közölte, hogy sajnos Horn Gyulára kell hivatkoznia, -aki mára csak a vodkásüveget ismeri fel- mire Tóbiás József az MSZP-ből többször a szégyen szót említette, aztán korrigált "szégyelld magad"-ra. Novák szerint sunyi a törvényjavaslat, hiszen másról szól, mint ami az indoklásában van. Egyáltalán kapcsolódnak egymáshoz a javaslatok, ráadásul az indokolás egyetlen szót sem ejt arról, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a javaslat.

18:20 Dr. Gaudi-Nagy Tamás 15 percben védheti álláspontját. Előreláthatólag a felszólalását nem tudjuk szó szerinti átiratban olvasóink elé tárni, de amint lesz videó, azonnal feltesszük. Érdemes lesz megnézni! Az alkotmányozásról és a magyarság értékeiről beszél. Ez persze nem érdekli sem a Fidesz, sem az LMP, sem az MSZP frakciók tagjait, bár néhány képviselő figyel. Ifj. Bárándy arcán értetlenség, Lendvai felvette a szemüvegét és Blikket olvas, Kósa a laptopjába bújt.

Ennyi a kétharmad: háttal a Jobbik frakcióEnnyi a kétharmad: háttal a Jobbik frakció

17:58 Zajlanak a vezérszónoki felszólalások, épp Gyüre Csaba ismerteti az alkotmányozási jogokat. A felszólalás teljes szövegét később elolvashatják a barikad.hu-n.

16:56 Mivel a kormány ismét eltűnt, így nem tudnak hozzászólni a témához, ezért Dr. Szakácsi Imre, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság képviseletében szól és ismerteti a többségi véleményt. Utána Schiffer András (LMP) mesél a kisebbségi véleményről.

16:47 Most "az Alkotmányelőkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslat" általános vitája következik, melyben Dr. Balsai István 25 perces előterjesztői expozéja következik. Az, hogy a javaslatban pontosan mi található, tudja meg innen. IDE kattintva letöltheti a dokumentumot.

16:35-kor tartott sajtótájékoztatót Vona Gábor és Gaudi-Nagy Tamás. A sajtótájékoztató végén épp arra bóklászott el Steiner Pál és Horváth Csaba. Steiner megkérdezte Gaudit, hogy mi történik itt, mert a Dr. Gaudi épp a tudósítónknak mutatta, hogy 4200 oldalnnyi nyomozati anyag milyen terjedelmű.

Az alábbi párbeszéd zajlott le:
Steiner: Mi történik itt?
Gaudi: Épp a Gárdát akarják feloszlatni.
Steiner és Horváth: Helyes, helyes!

No comment!

Gaudi, Vona és a nyomozati iratokGaudi, Vona és a nyomozati iratok

Nyomozati anyag még dobozbanNyomozati anyag még dobozban

Gárdisták az aktábanGárdisták az aktában

Az  "ÜGY"

Az "ÜGY"

16:10 Z. Kárpát Dániel is azonnali kérdéssel bombáz. Ő az igazságügyi minisztert célozza. A felszólalás teljes szövege ITT olvasható.

15:56 Nyikos László (Jobbik) azonnali kérdést intéz a nemzetgazdasági miniszter "Ismeri-e miniszter úr a választási évben kötelezően elkészített jelentést az államháztartás helyzetéről? Amennyiben igen, akkor ez mennyiben tér el attól a jelentéstől, amit a Varga-féle bizottság készített?" címmel, melyre a minisztérium államtitkára válaszol.

15:18 Pörzse: "Mit tapsoltok?" Gaudi egyetért Pörzsével, és közli, hogy a legfőbb ügyész alkalmatlan a feladatára, így természetesen nem fogadja el a választ. A Parlament 186 igen, 44 nem, 11 tartózkodással a választ elfogadta. Azonban több képviselő jelezte, hogy nem jó a szavazógép.

15:14 Kovács Tamás legfőbb ügyész próbál válaszolni Gaudi kérdéseire. Megtudjuk, bűnszervezet vezetőjeként elkövetett terrorcselekménnyel gyanúsítják Budaházyt.

15:12 Gaudi először üdvözli a karzaton helyetfoglaló hazafiakat -köztük Budaházy Eddát és Gyuri feleségét, Trencsényi Bernadettet, valamint néhány azóta már szabadult politikai foglyot. Dr. Gaudi interpellációját teljes egészében olvashatják a barikad.hu-n, IDE kattintva.

15:11 Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
"Mikor veszi észre az Ügyészség, hogy forradalom volt és ennek megfelelõen mikor állítja le a bukott rendszer által politikai ellenfelek ellen indított koncepciós eljárásokat, különös tekintettel Szima Judit rendõr szakszervezeti vezetõ, a Hunnia Csoport tagjai - köztük Budaházy György - és végül, de nem utolsósorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiss Róbert, a vonatkozó jogszabályi elõírások ellenére korrmányzati megrendelésre feloszlatott Magyar Gárda volt fõkapitánya elleni eljárásokat?" címmel interpellálja a legfõbb ügyészt.

15:02 Gúr Nándor (MSZP)
"Lesz-e út a munkához?" címmel kérdez a nemzeti erõforrás minisztertől, de az államtitkára, Cséfalvay Zoltán válaszol. Gúr az államtitkári választ nem fogadja el, a Parlament viszont 221 igen, 43 nem, 52 tartózkodás mellett elfogadja.

14:52 Kiss Péter (MSZP)
"Mi lesz a nyugdíjkorrekciós programmal?" címmel interpellál a nemzeti erõforrás miniszterhez, aki válaszol: Soltész Miklós, a minisztérium államtitkára. Kiss Péter a választ nem fogadja el. Az Országgyűlés az államtitkári választ 223 igen, 53 nem, 40 tartózkodás mellett elfogadta.

14:45 Básthy Tamás (KDNP)
"Meddig lopják még a HM vagyonát?" címmel kérdez a honvédelmi minisztertől, aki válaszol: Hende Csaba helyett Simicskó István, a HM államtitkára. Simicskónak is bekiabálnak a szocialisták, hogy: "Szégyen!" -"Az a szégyen képviselőasszony, amit Önök az elmúlt nyolc évben csináltak!" Reagál Simicskó. Básthy Tamás "természetesen" a választ elfogadja...

14:34 Varga Géza (Jobbik)
"Termõföld spekuláció célú felvásárlásának megakadályozása" címmel interpellál a vidékfejlesztési miniszterhez, aki válaszol: Dr. Ángyán József, a vidékfejlesztési miniszter államtitkára. Varga Géza szerint nem tartalmaz intézkedési tervet, sőt több dolog miatt is aggályos, ezért nem fogadja el a választ. Az interpelláció szövegét teljes egészében elolvashatják a barikad.hu-n IDE kattintva.

A Parlament az államtitkári választ 262 igen, 43 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

14:26 Kocsis Máté (Fidesz)
"Lopják vagy szolgálják a hazát?" címmel interpellál a honvédelmi miniszterhez, aki válaszol: Simicskó István, a HM államtitkára. Dr Kocsis Máté az államtitkári választ elfogadja.

14:17 Káli Sándor (MSZP)
"Hogyan kívánja segíteni Magyarország Kormánya az árvíz elleni védekezést és a helyreállítást?" címmel interpellál, Kontrát Károly, a BM államtitkára válaszol. Káli Sándor -akinek szintén el kellett hagynia otthonát az árvíz miatt- az összefogás szükségessé miatt az államtitkári választ elfogadja.

14:16 Jönnek az interpellációk. Ezt később honlapunkon elolvashatják. Az interpellációk sorrendjét e cikkben lejjeb megtalálják.

14:08 Most a napirend kiegészítésekről, illetve a részletes viták időpontjáról döntenek. Amit a házelnök javasolt, azokat mind részletes vitára bocsájtották.

14:02 Volt egy miniszterelnöke az országnak, aki azt mondta, hogy fájni fog. Most ez emberek azt üzenik, hogy maguknak meg az elszámoltatás fog fájni. 133 ügyet vizsgáltak 2002 óta és egyben sem született elmarasztalás. A jövőben nem lehet olyan kormánya Magyarországnak, aki megtagadja a számadást!

13:59 Most Lázár János, mint a Fidesz frakcióvezetője kéri az MSZP-t, hogy hallgassák meg őket és segítsenek az ország talpra állításában. Az MSZP frakció teljesen be van kattanva, mindenbe belekiabálnak. Botrányos!

13:55 Hegedűs Tamás (Jobbik) is a Kósa-Szíjjártó kijelentésről beszél. Kicsit közérthetően tájékoztatja az Országgyűlést, és mint jó gazdasági szakember el is magyarázza, hogy mi az oka ennek. Felszólalása teljes egészében elolvasható a barikad.hu-n, IDE kattintva.

13:50 Harrach Péter (KDNP) szerint Mesterházy felszólalása olyan volt, mintha a bukott diák korrepetálni szeretne. Röviden, de kemény szavakkal olvassa az előző kormányra a bűneiket. Ez nyilvánvalóan nem tetszik nekik, de Harrach igazat mond. "Ezt a korszakot le kell zárnunk, de első lépésnek az elszámoltatásnak kell lenni. Ezt várják el tőlünk a magyar emberek." -zárja Harrach, mire az MSZP "MI is" bekiabál

13:43 Schmitt Pál személyes érintettség kapcsán Kósa Lajosnak ad szót. A szocialista frakcióból az alábbi bekiabálások hallhatóak: "Házszabály, illetve Mondjon le!, Meg vagy őrülve Lajos!, Üljél már le!, Hazudik!" - Ez már kabaré! Most a kormány is szót kapott, de ez sem tetszik az MSZP frakciónak, így bekiabálásokkal zavarják az ülést.

13:38 Mesterházy szerint két katasztrófa történt az elmúlt héten. Az egyik az árvíz, a másik Kósa Lajos és Szíjjártó bejelentése. Mesterházy a fidesz.hu-ról idézi Kósa szavait. Szerinte hülyeségeket mondtak. Mesterházy szerint a válságot a Fidesz idézte elő kijelentéseivel...

13:35 Dr. Gaudi-Nagy Tamás ILYEN árpádsávos pólóban jött be az ülésterembe, de azóta átöltözött.

13:29 Scheiring Gábor, az LMP frakcióvezetője a Kósa-Szíjjártó bejelentésről beszélt, szót sem ejtett az árvízről.

13:25 Vona Gábor megköszöni a Jobbik frakció nevében az árvízvédelemben résztvevők munkáját, és szükségesnek tartja elmondani, hogy túlságosan pozitívan tüntette fel az álltitkár a jelenlegi helyzetet, illetve a kormány munkáját. Tegnap Vona Borsod megyében járt, ott azt látta, hogy ha a civil társadalom nem mozdul meg, akkor a helyzet sokkal súlyosabb lenne. A gátakon, rendőrök, katonák, vámosok, büntetés-végrehajtási dolgozók és elítéltek is dolgoztak. Az dícséretes, de az hogy lehet, hogy tegnap GYöngyösön két rendőr maradt egy autóval? Az állam csődöt mondott a katasztrógavédelemben, ez nem az új kormány felelőssége, az új kormánynak kell megtalálni a felelősőket. Sok kérdést felvet az árvíz, főként a honvédséggel kapcsolatosan, de az biztos, hogy mindenképpen növelni kell a honvédség létszámát, át kell értékelni a külföldi missziók szükségessét. Vona szerint kérdéses, hogy el kell-e folytani azokat a civil szerveződésket, akik ilyenkor az emberek segítségére sietnek.

13:23 Dr. Nagy Andor (KDNP) felszólalása után Vona Gábor fog beszélni. A KDNP el akarja törölni az adományok áfáját.

13:21 A házelnök úgy látja, hogy minden frakció élni kíván a napirend előtt felszólalások jogával. Most Gúr Nándor (MSZP) is elmeséli, hogy mi történi, dícséri a polgármestereket és közli, hogy a tegnapi kongresszusukon egymillió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak javára.

13:20 Becsó Zsolt "megnyugtatta" az árvízsújtotta területeken élőket, hogy a kormány mögöttük áll és segíteni fog.

13:17 Eddig Simicskó István, mint a HM államtitkára tájékoztatta a Parlamentet, hogy mennyi katona küzd a gátakon. A gárdáról persze egy szót sem ejtett. Simicskó kissé túllépte az időkeretet a képviselők viszont kitapsolták.

13:00 Megkezdődött a mai ülésnap. Jó szórakozást kívánunk olvasóinknak!

Először a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, majd a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, utána a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, ezt követően a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról döntenek, hogy bocsássák-e részletes vitára.

Előreláthatólag a mai napi interpellációk 14 órától várhatóak, melyeknek sorrendje a következő:

1. KÁLI SÁNDOR (MSZP)
"Hogyan kívánja segíteni Magyarország Kormánya az árvíz elleni védekezést és a helyreállítást?" címmel
- miniszterelnökhöz

2. KOCSIS MÁTÉ (Fidesz)
"Lopják vagy szolgálják a hazát?" címmel
-honvédelmi miniszterhez

3. VARGA GÉZA (Jobbik)
"Termõföld spekuláció célú felvásárlásának megakadályozása" címmel
-vidékfejlesztési miniszterhez

4. BÁSTHY TAMÁS (KDNP)
"Meddig lopják még a HM vagyonát?" címmel
-honvédelmi miniszterhez

5. KISS PÉTER (MSZP)
"Mi lesz a nyugdíjkorrekciós programmal?" címmel
-nemzeti erõforrás miniszterhez

6. GÚR NÁNDOR (MSZP)
"Lesz-e út a munkához?" címmel
-nemzeti erõforrás miniszterhez

7. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik)
"Mikor veszi észre az Ügyészség, hogy forradalom volt és ennek megfelelõen mikor állítja le a bukott rendszer által politikai ellenfelek ellen indított koncepciós eljárásokat, különös tekintettel Szima Judit rendõr szakszervezeti vezetõ, a Hunnia Csoport tagjai - köztük Budaházy György - és végül, de nem utolsósorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiss Róbert, a vonatkozó jogszabályi elõírások ellenére korrmányzati megrendelésre feloszlatott Magyar Gárda volt fõkapitánya elleni eljárásokat?" címmel
- legfõbb ügyészhez

barikad.hu