A Magyar Rádiónál 2006 szeptemberében véresre vert fiatalemberek kártérítési perét tárgyalja július 5-én, hétfőn a Fővárosi Bíróság

A tárgyalás helyszíne és időpontja: Fővárosi Bíróság, Bp. V. Markó u. 27. II. emelet 43., 2010. július 5. 8 óra 30 perc . A felperesek képviseletét Gaudi Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési képviselője látja el. Ítélet egyelőre még nem várható, nem kizárható a perbeli egyezségkötés.


 
 
Megrázó erejű vallomások várhatóak az áldozatoktól a per második tárgyalásán is, akiket 2006. szeptember 19-én 20-ára virradó éjjel, a hajnali órákban vertek és kínoztak meg a Budapesten, a Magyar Rádió környékén és a rádió épületében, továbbá a VIII. Kerületi Rendőr-kapitányság udvarán. A Készenléti Rendőrség állományához tartozó rendőri egység tagjai súlyosan bántalmazták 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva K. Zsoltot, az egyik áldozatot, akinek állkapcsa eltörött, súlyos zúzódásokat szenvedett el, feje felrepedt, fogai meglazultak. Zsolt semmilyen okot nem adott arra, hogy az intézkedő rendőrök vele szemben, testi kényszert, illetve ellenállást megtörő bántalmazást, így többek között ütéseket, rúgásokat, tonfát alkalmazzanak.
A bántalmazottat földre kerülése után is verték, miután már teljesen védekezésre képtelenné vált, megbilincselték, majd pedig miután az utcáról a Magyar Rádió épületébe vitték, annak aulájában is folytatódott a verés. Sőt még akkor is bántalmazták az áldozatot, amikor a rendőri gépjármű hátsó ülésére ültetették. A sérülések miatt eszméletvesztés határára került Zsoltot a VIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték, ahol több tucat társával együtt megbilincselve térdepeltették órákon át a belső udvaron.
A sérülések miatt a fiatalember 2006. szeptember 20-án kórházba került, de még ott is fogvatartották, és az orvosi beavatkozás után kezét az ágyhoz bilincselték. Zsolt ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntettetének gyanújával büntetőeljárást indítottak, amelyet azonban később megszüntettek. Az ügy szabálysértésként folytatódott, de ebből is győztesen került ki az áldozat. Az áldozatot és családját testileg és lelkileg, idegileg megviselte a jogellenes rendőri intézkedéssorozat. A meghurcolt áldozat feljelentést tett a bántalmazó rendőrök ellen, akik közül hárommal szemben vádat is emeltek, de a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével mindegyiküket a vád alól szégyenletes módon felmentette. A Budapesti Nyomozó Ügyészség visszavonta az ügyben előterjesztett fellebbezést. A bíróság felmentő ítélete annak ellenére született meg, hogy a fiatalembert a Bródy Sándor utcában megtámadó rendőrök „sün alakzatban” állták körbe, rugdosták, verték, és közokirat bizonyítja, hogy mely rendőrök intézkedtek vele szemben.
A Készenléti Rendőrség hozzáállását jelzi, hogy mindeddig csupán 400 ezer forint részkártérítést fizetett meg az áldozatnak,a BRFK pedig semmit.
 
A másik fiatalembert M. Gergelyt szintén a rádió környékén vadászták le: elfogása és megverése után, a rádió udvarán pihenőn lévő BRFK- s rendőrök válogatott módon kegyetlenül bántalmazták.
U. Attilára a Keleti Pályaudvar környékén rontottak rá a rendőrök és a bordáját törték el. Még a mentőautóból, az orvosok kezei közül is kiráncigálták az áldozatot és úgy folytatták a bántalmazást. Ezt követően került a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság udvarára több tucat társával együtt, ahol megbilincselve térdepeltették, majd három rendőr ütlegelte, kínozta és alázta hosszú perceken át. Emiatt a bántalmazó rendőrök ellen az ügyészség vádat emelt, de ügyükben a bíróság a mai napig nem tűzött ki tárgyalást.
K. Zsolt és a többi súlyosan bántalmazott társa, személyhez fűződő jogaik megsértésének megállapítását, és államigazgatási jogkörben okozott nem vagyoni több milliós kár megtérítését követelik. 2006 áldozatainak fizikai és lelki sebei azonban bármilyen magas megítélt kártérítési összeg ellenére sem gyógyulnak be. A felelősök pedig ma is szabadlábon vannak, reméljük nem sokáig.
 
Az Országgyűlés májusban albizottságot hozott létre az állami szervek részéről  a politikai szabadságjogok gyakorlásával összefüggésben - Gaudi-Nagy Tamás javaslatára nem csak 2006 őszén, hanem - 2002-2010 között elkövetett jogsértések feltárása érdekében, Balsai István országgyűlési képviselő pedig miniszterelnöki megbízottként dolgozik a 2006 őszi vérengzésekért felelős személyek beazonosítása érdekében. Az albizottság - amelynek egyik alelnöke  a Jobbik budapesti listáján országgyűlési képviselői mandátumot szerzett Gaudi-Nagy Tamás lett - alakuló ülését május 27-én tartotta többek között Morvai Krisztina részvételével. (A jegyzőkönyv itt érhető el.)
Az albizottság  július 7-én 10 órakor tartja következő ülését (helyszín: Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácsterme), amelyen Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszer és Papp Károly,   a Készenléti Rendőrség volt parancsnoka, az ORFK  frissen kinevezett közbiztonsági helyettesének meghallgatására kerül sor.
Az Országgyűlés 2006 őszi áldozatok számára kártérítést előíró határozata alapján reális remény mutatkozik a per mielőbbi, egyezség útján történő lezárására, de egyelőre a felperes károsultak ajánlatot nem kaptak, azonban nyitottak a követelésünk peren kívüli méltányos rendezésére. A parlamenti határozat vitájában Gaudi-Nagy Tamás részletesen ismertette a 2006 őszi rendőri jogsértések miatti kártérítési ügyek hátterét, állását a jogsértettek szemszögéből és a nemzeti jogvédők által végzett munkát mutatta be.
 
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkája révén több tucat 2006-os őszi áldozat kapott már jogi védelmet, és mentesült a koncepciós eljárások alól, továbbá kapott jogerős ítéletek alapján, illetve kikényszerített egyezségekkel kártérítést. Számos ügy még jelenleg is folyamatban van 3 és fél évvel a rendőrterror sötét napjai után, bízunk abban, hogy már nem sokáig.

Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu