Koszovó nem sértett nemzetközi jogot

A hágai Nemzetközi Bíróság nem kötelező érvényű állásfoglalása szerint Koszovó nem függetlenségének kikiáltása nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. A döntés akár hivatkozási alapként is szolgálhat más országokban élő kisebbségek számára.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának tanácsadó véleménye szerint Koszovó 2008-as egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

A Balkan Insight információi szerint a testület tizenöt tagjából kilenc amellett szavazott, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. Négyen, köztük a bíróság elnöke Szerbiának kedvezően szavazott, míg egyikük tartózkodott.

Belgrád 2008 végén kérvényezte az ENSZ-nél, hogy forduljon a hágai bírósághoz Koszovó függetlenségének ügyében. Mindkét ország nemzetközi jogi alapelvekre hivatkozott, Szerbia arra, amelyik védi az államok területi épségét, míg Koszovó a nemzetek önrendelkezési jogával és a kilencvenes években a szerb vezetés által elkövetett etnikai tisztogatással érvelt.

Nem peres eljárásban fordultak a testülethez, hanem tanácsadó véleményt kértek, amelynek nincsen jogilag kötelező ereje. Ennek ellenére a Koszovónak kedvező döntés alapján korábban tartózkodó országok is elismerhetik a volt szerb tartományt, amelyet eddig csak 69 ország fogadott el, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió 22 tagországa. Az Egyesült Államoknak könnyebb lesz szövetségeseket találni, hogy a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen szavazhassanak Koszovó tagságáról.

A bíróság véleményével Pristina kedvező alkupozícióba kerülhet a szerb vezetéssel szemben. Az elmúlt hónapokban több kompromisszumos megoldás is felmerült, amelyek állítólag bizonyos feltételek mellett mindkét félnek megfelelhetnek. Az egyik szerint Szerbia megkapná Koszovó északi részén a szerbek lakta területet, míg a belső területeken található szerb részek valamilyen speciális autonómiát élveznének. Egy másik változat ennél messzebb megy: az északi, szerbek lakta területekért cserébe Koszovóhoz csatolná a főként – bár nem kizárólag – albánok lakta Presevo-völgyet.

A Koszovó függetlenedését ellenzők között olyan államokat is találunk, amelyek saját területükön élő kisebbségek miatt is ódzkodhatnak a függetlenedés nyugtázásától. Az EU-tagok közül ehhez a táborhoz tartozik Spanyolország, Románia, Szlovákia, Ciprus és Görögország, de a legnagyobb súlya Oroszországnak és Kínának van. Moszkva már jelezte, hogy továbbra is ellenzi Koszovó függetlenségét.

Több elemző is kiegyensúlyozottabb állásfoglalást várt a bíróságtól. Egy ilyen egyértelműen Koszovónak kedvező döntéssel sokak szerint más kisebbségek is hivatkozási alapot kaphatnak függetlenedési küzdelmükhöz. A bíróság véleményének bejelentése előtt Boris Tadic szerb elnök azt mondta, hogy ha a testület Koszovó államisága mellett dönt, akkor azzal több régió is komolyan megrendülne a világban.

Tadic szerint az ENSZ-közgyűlésben folytatódik a vita

Boris Tadic szerb elnök azt mondta, Szerbiának nehéz elfogadnia a hágai Nemzetközi Bíróság döntését, de az ország továbbra is kizárólag politikai eszközökkel szeretné megvédeni területi integritását. "Egyértelmű, hogy a bíróság nem foglalt állást az elszakadáshoz való jogról, hanem úgy döntött, kizárólag a függetlenségi nyilatkozatot vizsgálja. Megkerülte a lényegi kérdést, és az ügy minden politikai vonatkozásával együtt átengedte az ENSZ legfőbb szervének, a szeptemberben New Yorkban összeülő Közgyűlésnek, hogy vitassák meg ott" - mondta Tadic a Beta hírügynökség jelentése szerint.

Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, mondta Vuk Jeremic szerb külügyminiszter csütörtökön Hágában. "Nehéz napok állnak előttünk (...) Nagyon fontos, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást a tartomány (Koszovó) egész területén. Nem szabad, hogy polgáraink felüljenek provokációknak" - idézte a külügyminiszter szavait a szerb sajtó. Vuk Jeremic nem fejtette ki, hogy milyen provokációkra gondol.

Belgrádban esetleges utcai tüntetésekre készülve rendőröket helyeztek készenlétbe, a Koszovóban tartózkodó NATO-békefenntartók nem várnak erőszakos megmozdulásokat. New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatában arra szólította fel az országokat, hogy "akadályozzanak meg mindenfajta provokációt" a hágai bírósági vélemény kihirdetésével összefüggésben.

Az Európai Unió üdvözli a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) Koszovóval kapcsolatos döntését, amely szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása nem ütközik a nemzetközi jogba, mondta Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője.

index

Kapcsolódó dokumentum:

Tags: