A korrupció visszaszorításával kapcsolatban szólalt fel Gaudi-Nagy Tamás (Videóval)

2013. szeptember 17-én, a "panaszokról és közérdekű bejelentésekről" címet viselő törvényjavaslat (T/11657) vitájában az ún. kétperces megszólalások keretében Gaudi-Nagy Tamás kifejtette, hogy az Országgyűlés előtt lévő javaslat a korrupció elleni harc célját szeretné támogatni, ugyanakkor Alaptörvényt sértő mulasztásban van a kormányzat abban a tekintetben, hogy már 2010-ben meg kellett volna hozni azt a miniszteri rendeletet, amely a korrupciót leleplező bejelentőket honorálja.

A képviselő felszólalásában elmondta, hogy számos esetet ismer, mikor bátor állampolgárok nagy jelentőségű ügyekben részletes bejelentéseket tettek, melyért semmiféle elismerésben nem részesültek.

Az igazságért való küzdelem egy fontos kiindulópont, ezért szükséges pótolni ezt a súlyos mulasztást.

Gaudi-Nagy Tamás a folytatásban újabb kritikával illette a kormányzatot. "Miért várt ennyi ideig ezzel a törvényjavaslattal (a kormány), miért nem hozta létre a Közbeszerzési Közrendvédelmi Hivatalt, amelynek a feladata az lett volna, hogy a korrupciós bejelentéseket kivizsgálja, közrendvédelmi bírságot kiszabjon, és az együttműködőket díjazásban részesítse? Miért kellett erre három évet várni?" - tette föl az alábbi kérdést az elszámoltatás fontosságát következetesen hangsúlyozó képviselő.

A lehetséges válaszról, a korrupció és az oligarchák elleni küzdelem alapvető feltételeiről bővebben Gaudi-Nagy Tamás alábbi felszólalásaiban: