Kormánypárti képviselők távolléte akadályozta a 2006 őszi rendőrterror elakadt igazságtételének kivizsgálását

Kormánypárti képviselők megfelelő számú jelenlétének hiánya miatt ma nem tudta megkezdeni munkáját az Országgyűlés emberi jogi bizottságának végrehajtást ellenőrző albizottsága, amelynek napirendjén a 2006 őszi rendőri erőszak igazságtétele szerepelt volna, különös tekintettel a rendőri bűncselekmények közelgő elévülésére. A 9 főből csak négy képviselő jelent meg, így határozatképtelenek voltak. A Jobbik, KDNP és az LMP képviselői jelen voltak, a Fidesz 5 tagja közül csak 1 képviseltette magát, a többiek az MSZP képviselőjével együtt távol maradtak. A hétfőre újra összehívott ülésre már az utolsó pillanatban került sor az elévülés előtt. A 2006 szeptemberi embervadászatok 19-én és 20-án voltak.

Az Országgyűlés Emberi jogi bizottsága hétfői ülésén, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének javaslatára, kezdeményezésére szerdára hirdette meg a végrehajtást ellenőrző albizottság ülését, hogy kivizsgálja a nemzeti jogvédő felvetéseit és azt, hogy a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése ajánlásainak mi lett a sorsa.

A nemzeti jogvédő ezután a sajtó megjelent képviselőinek figyelmét felhívta arra, hogy a 2006 őszi rendőri brutalitások felelőseinek büntethetősége rövidesen megszűnik. Eddig csak Gergényi Péter és két, a tévészékházat nem megfelelően védő rendőrtiszt ellen indult büntetőeljárás, de a többi fő felelősök (többek között Bene László, Lapid Lajos, Szabadfi Árpád, Petrétei József, és Gyurcsány Ferenc) ellen nem, így ők megúszhatják a felelősségre vonást, amennyiben haladéktalanul nem hozza nyilvánosságra a kormány Balsai István miniszterelnöki megbízott által idén márciusban elkészített jelentést, amely 14 különböző rendőri bűncselekmény mellett az állami szervek vezetői terhére a terrorcselekmény lehetőségét is felveti. Gaudi-Nagy szerint a közérdekű adatnak számító jelentés alapján haladéktalanul közölni kellene az ügyészségnek a gyanút az embervadászatokért felelős egykori és jelenlegi rendőrparancsnokokkal.

A 2006 őszi szabadságjogi jogsértésekről szóló, közel 1 évvel ezelőtti albizottsági jelentés 12 ülésen 60 személy meghallgatását foglalta össze, és tette meg a szükségesnek tartott javaslatait. Máig nem vizsgálták meg, hogy az albizottság kilenc javaslatából mi valósult meg. Gaudi-Nagy Tamás szerint a kilenc javaslatból igazából egyetlen egy sem valósult meg, annak ellenére, hogy 2010. október 20-án elfogadásra került a jelentés, amelyet egyébként a jogvédő több tekintetben bírált.

Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület alelnöke részletesen beszámolt a felelősségre vonás negatívumairól. Elmondta, hogy tucatnyi feljelentést tett a felelősök ellen, de az eljárások elakadtak. Végül kijelentette: ami folyik az igazságtétel ügyében, s főleg, hogy a Balsai-jelentést nem hozzák nyilvánosságra és nem teszik meg a feljelentéseket felveti a bűnpártolás lehetőségét.