Kizárták Budaházyt a saját tárgyalásáról

14:40–kor Kenéz Andrea bírónő kiüríttette a termet S. Tibor zavartalan tanúvallomásának érdekében. Horváth László ügyész indítványára kizárta a tanúmeghallgatás idejére Budaházy Györgyöt és a nyolcadrendű T. Csaba vádlottat, valamint a hallgatóságot és a sajtót.

S. Tibor tanúvallomásával kezdődött a mai tárgyalási nap, más nincs is napirenden. A tanú, vallomása közben folyamatosan nézte jegyzeteit, ha valamire nem emlékezett, akkor bírói engedéllyel megnézhette, mi van neki felírva. Hogy ki készítette ezeket a jegyzeteket? Nos, vannak ötleteink. Ez Magyarországon belefér a törvényes keretekbe. Szikinger István, Budaházy György ügyvédje indítványozta, hogy pontosan kerüljön jegyzőkönyvbe, hogy a tanú mikor néz bele a jegyzeteibe.

Ezek után S. Tibor belekezdett szaggatott és vontatott vallomásba. Vallomása kezdetekor a vádlottak szemébe nézve kellett elmondja, hogy ismeri-e őket. A vádlottnál ez elég nagy zavartságot okozott, majd belekezdett makogásába, ami tele volt ellentmondással.
A bírónő délben ebédszünetet rendelt el, aminek 13 órakor lett vége. A tanú ekkortól még a korábbinál is zavartabb volt, mire a bírónő elkezdte firtatni, hogy érte-e valami atrocitás a tanút az ebédszünetben. A tanú azt mondta, hogy nem szólt hozzá senki, nem érte atrocitás. Ezek után kért pár perc szünetet. A bírónő 14:30-kor 15 perc szünetet rendelt el. Ekkor S. Tibor azon az ajtón távozott, ahol az ügyész, és az egész szünet ideje alatt konzultáltak egymással. Ezt a tényt több ügyvéd már a szünet idején nehezményezte a bírónőnek, aki erre azt válaszolta, hogy mivel S. Tibor a vád tanúja, beszélhet az ügyésszel. A szünetről visszatérve az ügyvédek jegyzőkönyvbe vetették hogy a tanú az ügyésszel beszélt egész szünetben, és felszólították a tanút, nyilatkozzon arról, vallomását befolyásoló hatás érte-e őt a szünetben. Az ügyész is reagált az ügyvédek felszólalásaira, és azt indítványozta a bíróságnak, hogy zárja ki a tanúvallomás idejére a nyilvánosságot, valamint az elsőrendű vádlottat, Budaházy Györgyöt és a nyolcadrendű vádlottat, T. Csabát.
A magyar jogállamban ezt a bíróság megteheti, így Budaházy Györgyöt és még egy vádlottat a bíróság törvényesen kizárhatott saját tárgyalásáról. Ezzel együtt kizárta a nyilvánosságot is sajtóval együtt.
Megjegyezzük még, hogy Budaházy György egyáltalán nem kommentálta a tanúvallomást, nem adott okot a kitiltásra. T. Csaba az ebédszünet idejében még az épületben sem tartózkodott, érthetetlen, hogy miért kellett őt is eltávolíttatni. A vádlottak és az ügyvédek is tiltakoztak, de nincs mit tenni, törvényeink és a büntetőeljárás ezt lehetővé teszi.
Hogy ezek után a két vádlott hogyan fog tudni kérdéseket feltenni a tanúnak, az rejtély.

A hallgatóság is példásan viselkedett. A terem kiürítése után Szikinger István többek közt ezt is közölte a bírósággal, hogy nemcsak, hogy ügyfele nem adott okot a kizárásra, de a hallgatóság sem akadályozta semmivel a bíróság működését. Ezúton köszönjük azoknak, akik jelen voltak az eddigi tárgyalásokon, hogy példásan visszafogták indulataikat. Amint megtudjuk, hogy jelen lehet-e lenni a következő tárgyalásokon vagy nem, azonnal közöljük olvasóinkkal.

(Szent Korona Rádió)

 

Kapcsolódó cikk:

 

Tags: