Jobbik: Eltűntek a 2006-os felvételek

A Jobbik szerint a rendőrség állításával szemben igenis eltűntek videofelvételek és a belső rádióforgalmazás egyes hangfelvételei a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, ezért az ellenzéki párt feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél - jelentették be ellenzéki országgyűlési képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon.

Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula ismertették, hogy Novák Előd országgyűlési képviselővel, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselővel, Pál Gábor sajtófőnökkel és Göbl György, a Közhatalom Jogsértettek Egyesületének alelnökével közösen összesen 12 bűncselekmény gyanúja miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettesek ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis a korábban 30 évre titkosított felvételeket a minősítés 2010-es feloldása után hiányosan bocsátották a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló parlamenti albizottság rendelkezésére. Ezzel pedig többek között a bűnpártolás, a hivatali visszaélés, a visszaélés közérdekű adattal, vagy a feljelentés elmulasztása bűncselekmény is megvalósult a Jobbik szerint.

Zagyva György Gyula hangsúlyozta: a felvételeken látható dátumrögzítő állásából egyértelműen látszik, hogy azokat megvágták és "a legfontosabb események" - például a 2. és 3. bevetési alosztály teljes anyaga - hiányoznak. Hozzátette: a rendőrség "ordasat hazudott", amikor hétfőn azt állította, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Az ellenzéki politikus azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy miért tűri ezt és miért nem indított még belső vizsgálatot a rendőrség által elkövetett bűncselekmények feltárására.

 A sajtótájékoztatón a jobbikos képviselők kiosztották a 2006 október 23-án szolgálatot teljesítő REBISZ bevetési osztályok összetételét tartalmazó listákat az akkor szolgáló rendőrök nevével, rendfokozatával, beosztásával és hívószámával együtt.

 Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére kijelentette, hogy 2010-ben a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak. Az átadás óta - 2010 - egyetlen irat vagy felvétel sem tűnt el.

 Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az ORFK-t, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót idézve azt írta, a rendőrség a 2006 őszén készített felvételeket "a brutális őrizetbe vételekről", azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel "a kirívó törvénytelenségeket" bizonyították volna.

 A lap emlékeztetett, hogy Völgyesi Miklós, aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében, tavaly terrorcselekmény gyanújával tett büntetőfeljelentést a 2006 őszi rendőri erőszak miatt, ehhez feljelentés-kiegészítést nyújt be a most nyilvánosságra került felvételek miatt. A Hír Televízió pénteki Célpont című műsora két olyan rendőrt kutatott fel, aki a 2006. október 23-i nemzeti ünnepen a megemlékezőkre lövöldözött. Egyikükről egy rendőrségi felvételt is bemutattak, amelyen az látható, hogy rálő az őt fényképező emberre.

Az ORFK szóvivője a napilapban közöltekre az MTI-nek reagálva megjegyezte: a 2006-os eseményekkel összefüggésben több vizsgálati jelentés is készült, ezek részletekbe menően elemzik az akkor végrehajtott rendőri intézkedéseket. Hozzátette: a rendőrség legutóbb 2010-ben adta át az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága "a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottságának, valamint Balsai István miniszterelnöki megbízottnak az ORFK központi irattárában meglévő teljes dokumentáció hitelesített másolatát, beleértve a video- és hangfelvételeket is; a 2006-os eseményekkel kapcsolatban indult büntetőeljárások lefolytatásához a nyomozást végző katonai ügyészségek is megkapták az iratokat és felvételeket. "Azóta egyetlen irat vagy felvétel sem tűnt el a rendőrségi dokumentumok közül" - jelentette ki, megjegyezve, az iratok mennyisége több mint 1,5 iratfolyóméter, a dokumentáció 4.432 lapot, 29 elektronikus adathordozót és 5 db videokazettát tartalmazott.

MHO/MTI