Jobbik: A 2006-os parlamenti albizottság bojkottja miatt Gyurcsány börtönbe kerülhet Gaudi-Nagy törvényjavaslata alapján, ehhez azonban a Fidesz-KDNP támogatása is kell

Az LMP szerint Gyurcsány Ferenc nem tartotta be az alkotmányos normákat; a Jobbik börtönnel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket.

Gyurcsány Ferenc szánalmasan magyarázkodik - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a jogsértéseket vizsgáló albizottság fideszes elnöke, miután a volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést a testület előtt.
   
Gulyás Gergely leszögezte: az alaptörvény és a Gyurcsány Ferenc által hivatkozott alkotmánybírósági határozat is "teljesen egyértelmű": a parlamenti bizottságok előtti megjelenés alkotmányos kötelezettség. Gyurcsány "nem először állít valótlant" - mondta, hozzátéve, hogy ősszel törvényjavaslatot nyújtanak be a távolmaradás szankcionálására. 
   
Révész Máriusz fideszes képviselő azt emelte ki, hogy nem meglepő Gyurcsány távolmaradása, így kisebb presztízsveszteséggel "úszta meg", mint ha válaszolnia kellett volna például arra: politikai döntés volt-e a 2006 szeptemberi Kossuth téri demonstráció választási gyűléssé minősítése.

MSZP: Kövér 2000-ben egy vizsgálóbizottság előtt nem jelent meg

Az MSZP szóvivője arra hívja fel a Fidesz figyelmét a bizottsági távolmaradás lehetséges szankcionálásával kapcsolatban, hogy Kövér László házelnök 2000-ben még titokminiszterként több alkalommal sem jelent meg egy vizsgálóbizottság ülésén.

Az MSZP szóvivője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, politikailag illegitimnek tartják az albizottság munkáját, hiszen "a zavargásokban érintett személyek, illetve az elkövetőket védők" is részt vesznek a testületben, "így elfogultak". Hozzátette azt is, szerintük szereptévesztésben van a Fidesz, ugyanis nem a parlamentnek, hanem az illetékes szerveknek kell rendezni azt, hogy mik történtek.
   
A bizottsági távolmaradásról szólva Török Zsolt azt mondta: "ha az a törvényjavaslatuknak a lényege, hogy aki nem jelenik meg egy ilyen bizottsági idézésre, azt szankciókkal kell büntetni - és volt olyan képviselő, aki a törvény betűjébe a börtönbüntetést is kilátásba helyezte -, akkor felhívjuk a figyelmüket, hogy Kövér László nem egy albizottság, hanem egy vizsgálóbizottság ülésére nem ment el" 2000. július 31-én, november 9-én, 13-án és 20-án. "Ez alapján akkor joggal feltételezhető, hogy a Fidesz börtönbe akarja zárni Kövér László házelnököt, hiszen ő egy vizsgálóbizottság ülésén nem jelent meg akkor mint titokminiszter?" - tette fel a kérdést a szocialisták szóvivője.

LMP: Gyurcsány nem tartotta be az alkotmányos normákat

Az LMP szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem tartotta be az alkotmányos normákat azzal, hogy nem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére.
   
Gyurcsány Ferenc pénteken reggel levélben tudatta Kövér László házelnökkel, hogy nem vesz részt a testület meghallgatásán, mivel annak összetételét elfogultnak, így a bizottságot politikailag illegitimnek tartja.
   
Szabó Tímea, a bizottság LMP-s tagja az MTI-nek nyilatkozva cinikusnak nevezte a "máskor az alkotmányosságot védő" Gyurcsány Ferenc hozzáállását, hiszen az albizottság szerinte egy az Országgyűlés által legitim módon létrehozott testület. Az ellenzéki képviselő megjegyezte továbbá, hogy szakmailag felkészült politikusnak tartja Gulyás Gergelyt, az albizottság fideszes elnökét, aki szerinte elfogulatlanul vezeti az albizottságot.
   
A politikus - mint fogalmazott - külön kikéri magának, hogy ő maga is elfogult lenne, mivel semmilyen személyi kötődése sincs az általuk vizsgált eseményekhez, illetve személyekhez.
   
Szabó Tímea szerint Gyurcsány Ferenc akkor cselekedett volna a leghelyesebben, ha eljön az albizottság meghallgatására, ahonnan bármikor távozhatott is volna, amennyiben ott méltóságában, vagy becsületében megsértik. Hozzátette: a volt miniszterelnök ezzel szemben előítéletesen prejudikálással vádolta a testületet mondván, hogy az már előre meg is hozta döntését.
   
Az LMP-s képviselő szerint Gyurcsány Ferencet mindenekelőtt a 2006. október 23-i rendőrségi tömegoszlatás, illetve az egy hónappal korábbi MTV-székházostrom körülményeiről kérdezték volna a bizottság tagjai.

Jobbik: börtönözzék be a bizottság előtt meg nem jelenőket!

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa törvénymódosítási javaslatát, amely a bűncselekmények közé sorolná, és börtönnel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket.
   
A politikus pénteken azután nyilatkozott erről, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő jelezte távolmaradását a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság üléséről.
   
Gyurcsány "megszegte képviselői esküjét, szembehelyezkedett az alkotmánnyal, és ezzel tökéletesen bebizonyította azt, hogy azok a véres események, amelyek 2006 őszén történtek, az ő szellemiségében zajlottak" - fogalmazott az albizottság alelnöke.
   
A honatya azt kérte, hogy október 4-én házszabálytól eltérő módon fogadják el javaslatát, soron kívül hirdessék ki, majd küldjenek Gyurcsánynak újabb meghívót.

hirado.hu - MTI