ITT AZ IDŐ? – szubjektív beszámoló a kétharmados többségről álmodó program nélküli párt nagygyűléséről

A Fidesz budapesti kampányának gerincét adó Tarlós István-fórumok első állomása, a XV. kerületi Újpalotán volt hétfőn este. A 23 kerületet érintő rendezvények célja a választókerületek Fidesz jelöltjeinek népszerűsítése. Budapest 23. választókerületében dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) fideszes ellenfele László Tamás országgyűlési- és kerületi önkormányzati képviselő.

A nagygyűlés röviddel hat óra után kezdődött, mintegy 300 vendég részvételével. (Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina február 19-i újpalotai rendezvényén az érdeklődők száma meghaladta az 500 főt. Az erről szóló beszámoló megtalálható ITT) A széksorokban helyet foglaló hallgatóságon végigtekintve, az első megdöbbentő élményt a résztvevők életkora jelentette. A Fiatal Demokraták Szövetségének támogatói, szimpatizánsai között nincsenek ott a fiatalok! Az átlagéletkor jóval 50 év felett volt. Tízen- és huszonéveseket egyáltalán nem láttam, de a harmincas-negyvenes korosztály is csak néhány fővel képviseltette magát.

A Himnusz elmaradása után, elsőként a képviselőjelölt lépett a mikrofon elé. Országgyűlési és önkormányzati munkája alapján joggal várhattunk volna tőle tényekre alapozó, konkrét országos és kerületi problémákat boncoló és azokra megoldásokat ajánló beszédet. Alig húszperces mondanivalója azonban szinte kizárólag a mindenki által ismert helyi ügyek álmosító felsorolására, illetve a helyi MSZP langyos bírálgatására szorítkozott. Program? Sehol!
Őt Iván László gerontológus, országgyűlés képviselő, a Fidesz szociális és nyugdíjas ügyi szakembere követte. Ő is elsorolta a mindenki által ismert MSZP-kormányzás 8 éves bűnlajstromát. Megoldásokkal, javaslatokkal, főleg programnak nevezhető elképzelésekkel szintén adós maradt. Rövid mondandója során ez alkalommal sem volt oka a megjelenteknek kitörő tetszésnyilvánításra.

Utolsóként lépett színpadra az est „nagyágyúja”, Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Beszédével neki sem sikerült lázba hozni vagy felébreszteni az itt-ott elszundikáló publikumot. Néhány ismert országos és fővárosi korrupciós botrány említésekor (BKV, MÁV, 4-es metró) kínosan vigyázott olyan ügyek kerülésére, mint például a parkolótársaságok rablása, amelyben a megalapozott hírek szerint a Fidesz-frakcióvezető, Kupper András nagybátyja is érintett. Sukoró is csak nevének kiejtéskor került terítékre, az abban dicstelen szerepet vállaló fideszes polgármesterek, önkormányzatok említése nélkül. Természetesen nem esett szó a botrányos ügyletet felderítő, azt nyilvánosságra hozó, és valójában ezért koncepciós eljárással hónapok óta börtönbe zárt Budaházy Györgyről.
Tarlós már utalt néhány megvalósítandó feladatra. Ilyen volt például:
 
-    Az elszámoltatás „jogállami módszerekkel”. Mondandója hitelességét azonban alapjában kérdőjelezi meg a korrupciós botrányok iratainak 6 évtizedre való titkosítása, amit a Fidesz jelenlévő és felszólaló képviselői is megszavaztak (A titoktörvény nemrégen történt megszavazására 332 fős nagykoalíció jött létre a 386 fős Országgyűlésben.)
-    A gúnyhatáron túli magyarság állampolgárságának megadása, a Fidesz által elképzelt részletek ismertetése nélkül. Ez is teljesen hiteltelenné válik a 2004. december 5-i népszavazás során szégyenletes passzivitást tanúsító fideszesek szájából.
-    Az erőszakos bűncselekmények felszámolása, a cigánybűnözés említése nélkül.
-    Multinacionális vállalatok nagyobb közteherviselés felé terelése jogszabályok által.

A szónok örömmel nyugtázta, hogy egy „kisebb radikális párt” is hasonló célok megvalósítását tűzte maga elé, amit ők (a Fidesz) nem radikális, hanem az eddig sehova sem vezető gyakorlat szerint képzelnek el. A leírtakból egyértelműen kiderül, hogy a Fidesz megkezdte a 2010. január 16-án nyilvánosságra hozott Jobbik-program lebutított változatának hirdetését - az eredeti forrás megjelölése nélkül.

A Fidesz álláspontja szerint nem programokat kell ütköztetni, azzal azonban adós maradt, hogy akkor mi alapján kormányozna egy kétharmados többséget áhító párt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesznek nincs és valószínűleg nem is lesz programja. Tarlós szerint az ő programjuk 2007 óta olvasható a világhálón (Erős Magyarország Program). Azóta azonban történ egy s más. Folyamatos elszegényedés, rohamos eladósodás, elharapódzó korrupció, a cigánybűnözés robbanásszerű növekedése, rendőrterror, az egészségügy további ellehetetlenülése és nem utolsó sorban a gazdasági világválság. Ép elméjű ember nem gondolhatja komolyan, hogy egy kétharmados többséget kitűző párt program nélkül elvezeti Magyarországot a Kánaánba. Pedig erre kérnek felhatalmazást!

Árulkodó volt a változás lebonyolítására vonatkozó felszólítása, miszerint: „Ne bántsunk senkit! Ne fenyegessünk senkit!” Gondolom, úgy képzelik, hogy szép szóra ki-ki visszaadja az ellopott százmilliárdokat, a politikusbűnözők önként elszámolnak tetteikkel és zárdába, kolostorba vonulnak. A cigánybűnözés szelíd rábeszéléssel egyik percről a másikra felszámolja önmagát, a multik magyar érdekek szerint rendezik át működésüket, a kapott állami támogatásokat átadják a kisemmizett hazai vállalkozóknak, a külföldi hitelezők belátják a helyzet tarthatatlanságát és elengedik adósságainkat.

Tarlós egy Marx (!) parafrázissal zárta beszédét, ami szerint szabaduljunk meg derűsen az elmúlt 8-9 évtől. A program alig másfél óra után véget ért. Kérdések feltevésére lehetőség nem volt! A Fidesz képviselői nyíltan bejelenhetik, hogy ők nem akarnak vitázni senkivel. Ez felháborító és összességében nagyon szomorú képet fest demokrácia-felfogásukról. A ,,meggyőzött” hallgatóság elégedetten távozott, mint Kádár elvtárs idejében…

Monostori Zsolt