Hozzák nyilvánosságra a Balsai-jelentést, ne hagyják futni a 2006-os embervadászatok felelőseit!

Az Országgyűlés 2011. szeptember 13-i ülésnapján Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik frakció tagja, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője napirend előtt szólalt fel „A 2006 őszi rendőrterror igazságtételének rendezése minden jóérzésű ember közös ügye" címmel.

 

Hétfőn az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság Gaudi-Nagy kezdeményezésére napirendjére tűzte az elakadt 2006 őszi igazságtétel ügyét.

Gaudi-Nagy Tamás a balatonőszödi hazugságbeszéd kiszivárogtatásának közelgő ötödik évfordulója alkalmából felelevenítette 2006 véres őszének eseményeit. A beszéd nyomán országos tiltakozó mozgalom indult, majd 2006. szeptember 18-án a kormány távozását követelő tüntetők petíciót szeretettek volna felolvastatni a köztévében, ám ezt a kérelmet elutasították. Ekkor elszabadultak az indulatok. Az MTV székházat elfoglalták, a szovjet emlékművet megrongálták.

A képviselő emlékeztetett: másnap, szeptember 19-én Gyurcsány Ferenc eligazítást tartott a rendőri vezetőknek, majd az alájuk rendelt azonosító-jelvény nélküli rendőrök a találkozó után véres megtorlásokba, embervadászatokba kezdtek, szinte mindenkit megvertek, aki az útjukba került, kortól, nemtől függetlenül. Tömegesen tartóztattak le önkényesen tiltakozókat, vétlen járókelőket. A rendőri erőszak 2006. október 23-án tetőzött, amikor a tömegbe vezényeltek lovasrohamokat, könnygázt és gumilövedéket vetettek be. Százszámra sérültek meg tüntetők, megemlékezők. (Szeptember 17-én az öt évvel ezelőtti rendőrterrorban elkövetett bűncselekmények igazságtételéért tüntetést szerveznek  a budapesti Kossuth térre.)

A nemzeti radikális képviselő felhívta a figyelmet, hogy a 2006 őszi rendőri erőszak igazságtétele máig nem történt meg, valamint az ötödik évforduló miatt vészesen közeleg a kiemelkedően súlyos rendőrparancsnoki bűncselekmények elévülése, emiatt a felelősök megúszhatják a felelősségre vonást. Arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Balsai István miniszterelnöki megbízott által készített jelentést, amely már idén márciusban Orbán Viktor asztalára került. A jelentés ugyanis a felelős állami vezetők terhére terrorcselekményt is megállapíthatónak tart. Gaudi-Nagy ez alapján javasolja feljelentések megtételét az akkori rendőri vezetők ellen.

A jogvédő képviselő kitért arra is, hogy számos jogos és el nem évült igény jelenleg még rendezetlen, a rendőri szervek gyurcsányi reflexekkel elzárkóznak a jóvátétel elől, ezért indokoltnak tarja a tavaly év végig gyors és méltányos módon működött kárrendezési bizottság újraindítását és mindehhez megfelelő pénzügyi források biztosítását.

Gaudi-Nagy 2006 igazságtételének harmadik pilléreként említette felszólalásában a közkegyelmet, mint egyetlen lehetőséget a 2002-2010 közötti időszak politikai elítéltjei illetve a politikai okokból eljárás alá vontak részére, ideértve a már két éve előzetesben tartott Budaházy Györgyöt és társait is. Tucatnyi koncepciós eljárás indult ugyanis a 2006 őszi tüntetők ellen. A semmisségi törvény is elakadt, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A kormány részéről Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára válaszolt, aki nagyrészt csak a már eddig megtett intézkedéseket részletezte: A 2010 júniusi kártérítésről szóló országgyűlési határozat alapján a Belügyminisztérium létrehozott egy bizottságot, amely 131 igénybejelentést vizsgált meg, melynek során összesen 245 millió forint kártérítést fizettek ki. Akik még nem tették meg az igénybejelentéseket, azok még megtehetik, megegyezés hiányában pedig bírósághoz kell fordulniuk. Aki bűncselekményt követett el, az mind felelni fog - mondta. Kontrát arra buzdította Gaudi-Nagy Tamást, hogy ő tegyen feljelentéseket, miközben ismert, hogy a képviselő által vezetett Nemzeti Jogvédő Alapítvány tucatnyi feljelentést tett már (többek között az egyik feljelentése alapján indult eljárásban gyanúsították meg Gergényi Pétert). A Balsai-jelentés nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kérés és a közkegyelmi felvetés válasz nélkül maradt.

Az államtitkár szavai arra engednek következtetni, hogy a kért intézkedéseket a kormány nem kívánja megtenni, így félő, hogy a 2006 őszi rendőri erőszakért, embervadászatokért felelős rendőri vezetők az elévülés miatt megússzák a felelősségre vonást!