Gaudi nyomására lett jogi szankciója a parlamenti bizottság előtti meg nem jelenésnek: igaz csak pénzbírság több év börtön helyett

2013. december 17-én, A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvénynek a nemzetbiztonsági tárgyú parlamenti ellenőrzés hatékonnyá tételéhez szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat (T/12570) vitájában, Gaudi-Nagy Tamás ügyrendi felszólalásában a zárószavazás előtt a képviselők elé tett javaslattal kapcsolatban jelezte, hogy az nem a helyes, végleges megoldást tartalmazza.

A Jobbik-frakció jogvédője szerint valószínűleg hiba történt, hiszen pusztán szabálysértésnek minősíti a Nemzetbiztonsági bizottság meghívásának eleget nem tevő képviselők magatartását.

Ahelyett, hogy a javaslatom szerint büntető törvénykönyvi tényállásként két évi szabadságvesztéssel sújtaná, sőt! Országgyűlési képviselő esetében három évet kellene, hogy kapjon az illető - fogalmazott a nemzeti radikális képviselő.

Gaudi-Nagy felszólalásában utalt arra is, hogy Gyurcsány Ferenc esetében már 2010-ben, de Laborc Sándorral kapcsolatban a közelmúltban alkalmazható lett volna egy ilyen törvény (a nemzeti jogvédő már 2010-ben tett javaslatot egy erre irányuló törvény elfogadására, de a Fidesz és a szocialisták ezt együttes erővel lesöpörték).

A teljes felszólalás alább megtekinthető:

Kapcsolódó:

"Elnézést kérek, de egy vizsgálóbizottság jelenleg nem vehető komolyan"

Az elszámoltatás választási fogás volt