Gaudi mielőbb díjazná azokat, akik leleplezik a korrupciós ügyeket

2013. szeptember 23-án A panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat (T/11657) részletes vitájában Gaudi-Nagy Tamás leszögezte, hogy pártja alapelve az, hogy „ha egy korrupciós üggyel többet le tudunk leplezni valamilyen megoldással, akkor azt támogatni kell, amennyiben az kárt nem okoz.”

Egy héttel korábban az ún. kétperces megszólalások keretében a radikális honatya kifejtette, hogy az Országgyűlés előtt lévő javaslat a korrupció elleni harc célját szeretné támogatni, ugyanakkor Alaptörvényt sértő mulasztásban van a kormányzat abban a tekintetben, hogy már 2010-ben meg kellett volna hozni azt a miniszteri rendeletet, amely a korrupciót leleplező bejelentőket honorálja. Ahogy akkor fogalmazott: „Miért nem hozta létre a Közbeszerzési Közrendvédelmi Hivatalt, amelynek a feladata az lett volna, hogy a korrupciós bejelentéseket kivizsgálja, közrendvédelmi bírságot kiszabjon, és az együttműködőket díjazásban részesítse?”

Ezúttal a jobbikos képviselő a korrupció visszaszorítását szolgáló törvényjavaslathoz érkezett módosítókról alkotott véleményt. Így például Schiffer András (LMP) egyik javaslata kapcsán jegyezte meg, hogy „a lényeg, hogy azt üzenjük a társadalomnak, hogy érdemes, kell, lehet, jó dolog leleplezni a korrupciót.”

A jogvédő honatya kardinális jelentőségűnek nevezte azt, hogy „a leleplezők számára mielőbb kerüljön megalkotásra egy olyan miniszteri rendelet, amely számukra díjat ír elő.” Hozzátette, hogy nem azért, mintha sokan ebből élnének, de fontosnak tartja, hogy az állam legyen korrekt velük szemben. A javaslata szerint ne a törvény hatálybalépésétől kezdve kelljen a minisztériumnak megalkotnia ezt a rendeletet, hanem már most alkossák meg, és ez visszamenőlegesen is honorálja azokat a leleplezőket, akik hatékonyan segítettek hozzá korrupciós ügyek lebuktatásához.

Végül csatlakozott Schiffer azon javaslatához, hogy az ügyészség számára legyen előírva az, hogy a médiaszolgáltatók, sajtótermékek oknyomozó riportjait is hivatalból vizsgálja, kövesse. Hozzátette, megérné egy ember munkába állítása az ügyészség részéről a korrupciós leleplezések érdekében. „A leleplezéseknek egyre nagyobb teret kell kapnia egy demokratikus jogállamban” – zárta felszólalását Gaudi-Nagy Tamás.