Gaudi: a kormány álljon ki az autonómiatörekvések mellett! (videókkal)

2013. február 26-án, a határon túli magyarokra vonatkozó feladatok végrehajtásáról szóló beszámoló (J/9399) és a határon túli magyarokra vonatkozó feladatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/10097.) vitájában Gaudi-Nagy Tamás az autonómia biztosítása mellett érvelt felszólalásaiban, szerinte ez a magyar közösségek megmaradásának záloga és a kormánynak ehhez kell igazítania nemzetpolitikáját. Arra szólította fel a kormányt, hogy sokkal határozottabban, "nyíltsisakkal" álljon ki az autonómiatörekvések mellett.

Az elcsatolt területen élő magyarokért folytatott magyar politika legnagyobb hiányosságának azt tartotta, hogy a 89-90-es változások idején az önrendelkezési jog vagy a népszavazással történő területmódosítások felvetése helyett, a megalkuvás mentén tévútra lépett a politika, és alapszerződések köttettek meg a szomszédos országokkal. Hangsúlyozta: az autonómia nem egy új igény, hanem egy öröktől fogva minden őshonos nemzeti közösséget megillető jogosultság.
 
Úgy vélte: a székelyzászló-ügy jó lendületet adhat a székely autonómiatörekvésnek, és arra is rádöbbentette a kormányt, hogy nem lehet folytatni azt a jószomszédsági politikát, ami előtérbe helyezi a status quo fenntartását a szükséges konfliktusok felvállalása helyett. Azt is felvetette, hogy Magyarországnak feltételekkel szabadna csak támogatnia Szerbia uniós csatlakozását.

MTI nyomán