Gaudi-Nagy Tamás jó úton halad a parlamenti rekorderség felé

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szólalt fel legtöbbször és beszélt a leghosszabb ideig a parlamentben az új ciklus első hónapjában.

Összesen több mint négy órán keresztül tartotta szóval az ülésteremben ülőket. A legaktívabb képviselők rangsorában a második hely az LMP frakcióvezetőjéé. A képviselők több mint egyharmada még egyáltalán nem szólalt meg a parlamentben.

A két új parlamenti párt, a Jobbik és az LMP politikusai vezetik a legaktívabb képviselők listáját a ciklus első hónapjának végén. A képviselők május 14-én tették le az esküt, az országgyűlés honlapján az első 13 ülésnapra, június 8-ig olvasható egy összesítés arról, melyik képviselő mennyit beszélt a parlamentben ebben az időszakban.

Az első helyet a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szerezte meg, aki 47-szer kért szót, és összesen 4 órát, 11 percet és 19 másodpercet beszélt. A második az LMP frakcióvezetője, Schiffer András 33 felszólalással, és 2 óra 19 perc 56 másodpercnyi beszéddel. A harmadik legaktívabb képviselő a fideszes Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke, aki 22-szer szólalt fel, de időtartamatot nézve majdnem ugyanannyit beszélt, mint Schiffer: 2 órát, 17 percet és 21 másodpercet.

Frakciójuk méretéhez képest sok az LMP-s és jobbikos politikus az első tízben is. A tizedik helyen holtverseny alakult ki 14-14 felszólalással a jobbikos Novák Előd és a fideszes Gulyás Gergely között, az eddig legtöbbet beszélő képviselők között így 3 jobbikos, 2 LMP-s, 3 fideszes, 2 MSZP-s és 1 KDNP-s politikus van.

A parlamentben június 8-ig 214 képviselő szólalt fel legalább egyszer, a többiek egyelőre csendben maradtak. Egyelőre nem kért szót például Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök sem. Azok között, akik eddig egyszer sem kértek szót, mindössze egy LMP-s képviselő van, Szabó Rebeka, vagyis az LMP-frakció túlnyomó többsége már élt a parlamenti megszólalás lehetőségével.

(Origó, Barikád)