Gaudi-Nagy Tamás: A 2006-os rendőrterror bűnöseit felelősségre kell vonni

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat is részt vett az emberi jogi bizottság mai meghallgatásán, melyen a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgálják. A bizottság szeptember 20-án meghallgatta Dr. Dobozi Józsefet, a Rebisz volt parancsnokát, Dr. Pelle Andrea ügyvédet, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivőjét és jogsegélyszolgálatának vezetőjét és Dr. Novozánszky Ilona közreműködő ügyvédet, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat ügyvezető-helyettesét.

Az bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy azért dolgoznak a bizottságban és a parlamentben is, hogy a felelősségre vonás végre megtörténjen. Szavai szerint az ügyészségek, a bíróságok, a rendőrség vezetői elkenték a felelősséget, nem tették lehetővé a jogszerű és tisztességes tényfeltáró eljárások lefolytatását. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat több mint 50 bántalmazásos esettel foglalkozott, ebből több tucat esetben tettek büntetőfeljelentést, hat rendőrrel szemben emeltek vádat és egy esetben két rendőrt ítéltek el súlyos bántalmazás miatt. Gaudi szerint vérlázítóak azok a felmentő ítéletek, melyek a rendőrökkel szemben születtek, nbem beszélve azokról a politikus vezetőkről, akiknek a felelőssége ma már megkerülhetetlen. A jobbikos képviselő óriási eredménynek tartja, hogy júniusban megszületett az Országgyűlés határozata a kártalanításokról.
Dr. Novozánszky Ilona, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat ügyvezető-helyettese hozzátette, hogy nagyon sok ügy még mindig folyamatban van. Nagy feladat számukra az, hogy a felelősök megkapják azt, ami nekik jár.

Gaudi-Nagy Tamás az újságírók kérdésére elmondta, jellemzően még a rendőrökkel szembeni büntetőeljárások vannak folyamatban illetve nagyjából 30 kártérítési ügy.

A 2006-os rendőrterror áldozatainak fontos tudniuk, hogy a Jogvédő Szolgálat munkatársai a mai napig is várják a jelentkezését azoknak, akiknek a rendőri brutalitást át kellett élniük, hiszen - a jogalapuk meglévén - a kártalanítás nekik is jár.

barikad.hu