Gaudi-Nagy: három rendőr büntetőjogilag felelős a székházostromért

Biztosan megállapítható, hogy Szabadfi Árpád akkori országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánynak és az ő közbiztonsági helyettesének, Lapid Lajosnak büntetőjogi felelőssége van az MTV székházának 2006 szeptemberében történt ostromakor történt rendőri mulasztások miatt - mondta Gaudi-Nagy Tamás, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jobbikos alelnöke a testület szerdai ülésének szünetében rögtönzött sajtótájékoztatón.

A történteket vizsgáló rendőri vizsgálóbizottság vezetőjének, Ignácz Istvánnak a meghallgatását követően Gaudi-Nagy Tamás azt mondta: nem gondolta volna, hogy az eddig lefolyt meghallgatásokat követően még ennyi olyan részlet elő fog kerülni, amely "vegytisztán megalapozza" az aznap este három fő rendőri vezetőjének a felelősségét.

"Kirívó, súlyos, megkerülhetetlen büntetőjogi felelőssége van ennek a három embernek" - szögezte le a politikus, aki kifejtette: amikor ezt mondja, "az elöljárói bűncselekmények" különböző kategóriáira gondol. Emlékeztette arra is, hogy korábban a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő, továbbá mások is tettek feljelentést elöljárói intézkedés elmulasztása miatt, de a katonai ügyészség - ahogy fogalmazott - "szánalmas és cinikus módon" minden esetben megszüntette az eljárásokat.

Az elöljárói intézkedés elmulasztásával kapcsolatban kifejtette: ez akkor valósul meg, ha a rendőr a rábízott egységeket úgy vezeti, hogy azok "szükségképpen eredményeznek ilyen létszámú sérülést, a rájuk bízott objektum elvesztését", és nem tesznek semmit annak érdekében, hogy alárendeltjeik útján úgy szervezzék meg a rendőri erőket, hogy azok el tudják látni a feladatukat. A székháznál történtek során csúfosan megverték a rendőri erőket - szögezte le a politikus.

Sajtótájékoztatóján Gaudi-Nagy Tamás a hiányosságok közt említette: a legelemibb követelményeknek se felelt meg a műveleti terv, elmaradtak a tárgyalások a petíció készítőivel és átadóival, holott ha átveszik a dokumentumot, az erőszak minimálisra zsugorodott volna. Felrótta, hogy négyfajta kommunikációs rendszert használtak, a Kossuth téri műveletirányítóknak pedig 300 méterre az eseményektől fogalmuk nem volt, hogy mi történik a helyszínen.

A politikus szerint a rendőri vezetők hatékony fellépést szervezhettek volna, ehhez képest elaprózott kis egységeket küldtek a tömeg közepébe, és ebből "akár eshetőleges szándékkal, de súlyos gondatlansággal mindenképp megállapítható, hogy ők a rájuk bízott rendőri erőket feláldozták, sajnos azzal a tudattal, hogy ez a rendőrök életébe is kerülhet".

A korábbi bizottsági ülésen elhangzott tényről, az őrizetlenül hagyott gépkarabélyok ügyéről úgy fogalmazott: "ha ez ott adott esetben tüntetők kezébe került volna, akkor még keményebb eseményekre kerülhetett volna sor, bár hozzáteszem, lehet, hogy az országnak is jobb lett volna, hiszen akkor négy évvel előrébb lennénk, hiszen nem biztos, hogy használták volna, de legalábbis a fenyegető ereje ezeknek a fegyvereknek alkalmas lehetett volna arra, hogy a politikai vezetés levonja a tanulságokat és eltakarodjon az ország éléről".

Gaudi-Nagy Tamás Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter, továbbá Kondorosi Ferenc, a tárca volt államtitkárának politikai felelősségét is felvetette, amiért otthon, "papucsban" nézték a televízión keresztül az eseményeket, és nem beszéltek sem egymással, sem rendőri vezetőkkel. A volt kormányfő politikai felelősségét is szóba hozta a politikus, mondván: Gyurcsány Ferenc telefonon beszélt Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettessel, aki Bene László akkori országos rendőrfőkapitány távollétében a rendőrséget irányította. Gaudi-Nagy Tamás szerint így a miniszterelnöknek "ráhatása, rálátása" volt az eseményekre.

Gaudi-Nagy Tamásnak a rendőri vezetők büntetőjogi felelősségét felvető kijelentésére Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy reagált: a bizottság feladata, hogy jelentést készítsen. Ha ennek a jelentésnek büntetőjogi vonatkozása lesz, akkor az ügyészségnek kell megtennie a szükséges lépéseket.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy itt a büntetőjogi felelősségrevonásnak komoly akadálya lehet az, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a katonai bűncselekmény vétségi alakzatánál, hogy ha a szolgálati viszony megszűnik, akkor egy éven túl már nem büntethető az illető" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek a körülmények merülnek fel tömegesen ebben az esetben.

A Gaudi-Nagy Tamás által említett rendőri vezetők közül Gergényi Péter és Lapid Lajos már több mint egy éve nyugdíjba vonult, Szabadfi Árpád viszont jelenleg is rendőri vezető, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

MTI - Stop.hu