A forradalmi kétharmad nem foglalta bele az MSZP-t az alaptörvény kommunizmust elítélő részébe (videóval frissítve)

A Jobbik szomorúan vette tudomásul, hogy az alaptörvény hétfőn megszavazott módosításába nem került bele nevesítve az MSZP, mint az MSZMP szellemi jogutódja, valamint hogy a kormánypártok nem támogatták a Jobbik javaslatát arról: az MSZP és a DEMISZ felelősséget visel az MSZMP és a KISZ vagyonának 1989-es törvénytelen megszerzéséért. Erről Gaudi-Nagy Tamás beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

A parlament a hétfőn elfogadott alkotmánymódosítással az alaptörvénybe ültette át a korábban az átmeneti rendelkezések között szerepelő szabályok nagy részét. Rövidített formában bekerült a szövegbe a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említi az MSZP szellemi utódpárti felelősségét.

Gaudi-Nagy Tamás szerint elfogadhatatlan, hogy az MSZP nem szerepel név szerint, mint a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP)  szellemi jogutódja.

Elmondta azt is: módosító javaslataikkal annak a kimondását kezdeményezték, hogy az MSZP törvénytelenül szerezte meg az MSZMP akkori értéken 8,3 milliárd forintos vagyonát, a DEMISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) pedig a KISZ (Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség) 3 milliárdos vagyonát.

Gaudi-Nagy Tamás hangsúlyozta: mivel álláspontjuk szerint az összesen több mint 800 ingatlan az államot illeti meg, ezért a Jobbik külön törvényt készít az MSZP és a DEMISZ elszámoltatására és felelősségre vonására. Szerinte ugyanis ennek a törvénynek a megalkotásáig nem lehet lezártnak tekinteni a rendszerváltást. A lehetséges következmények között említette a jobbikos politikus az MSZP állami támogatásának megvonását, kártérítés fizetését, vagy akár az ellenzéki párt feloszlatását is.

A sajtótájékoztatón kiosztottak több dokumentumot is, amelyek között szerepel az MSZP, mint az MSZMP jogutódjának összesített vagyonmérlege 1989 szeptember 30-i állapot szerint. Ebben az MSZMP összesen 8,3 milliárd forintnyi vagyona annak az MSZP-nek a vagyonmérlegén szerepel, amelyet egy másik kiosztott dokumentum szerint csak 1989 november 21-én vett a bíróság nyilvántartásba, vagyis csak ettől a dátumtól tekinthető jogi személynek.

MTI nyomán