A Fidesz szerint a tüntetők közé kellett volna lőni 2006-ban

A Fidesz szerint az MTV-székház előtti 2006-os tüntetésen éles lőszert kellett volna használni, legalábbis ez derül ki a 2006-os eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyvekből, amelyek eredetileg 80 éves titkosítását a közelmúltban oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Zagyva György Gyula.

Zagyva a parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak 2006. szeptember 19-i ülésének jegyzőkönyvéből idézve azt mondta, Nyitray András akkori fideszes képviselő "azt kérte számon", hogy a televízió székháza körül szolgálatot teljesítő rendőrök miért nem használták a szolgálati fegyvereiket. Hangsúlyozta: eszerint a Fidesz éles lőszert használt volna. Hozzátette: Nyitray András a jegyzőkönyv tanúsága szerint hosszasan elemezte, hogy miért lett volna szükség éles lőszer használatára, holott a Jobbik szerint ez beláthatatlan következményekkel járt volna. "Ha akkor ott lőfegyvert használnak és meghal 5-6 tüntető, akkor lehet, hogy polgárháborús helyzet áll elő" - fogalmazott Zagyva György Gyula.

Mirkóczki Ádám hozzátette: a két, összesen 70 oldalas jegyzőkönyvekből az is kiderül, hogy "a Fidesznek egyáltalán nem állt szándékában semmilyen nyomásgyakorlás a Gyurcsány-kormányra" a kialakult helyzet megoldása kapcsán, mint ahogyan azt az akkori ellenzéki Fidesz kifelé kommunikálta. A dokumentumok szerint többek között Szilvásy György akkori titokminiszter és több rendőri vezető is elismerték a bizottságok előtt, hogy nem előre szervezett, hanem spontán demonstrációk voltak a Kossuth téren és a Szabadság téren is.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a titkosítás feloldásával az is kiderült, hogy semmilyen antidemokratikus, szélsőséges, vagy nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel a Jobbik kapcsán a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, pedig "rendszeresen ezzel vádolják őket". Zagyva György Gyula elmondta még, hogy a jegyzőkönyvek szerint Demeter Ervin (Fidesz) volt titokminiszter a bizottsági ülésen azt kérte számon Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójától, hogy miért nem lehetetlenítették el, figyelték meg és akadályozták a munkáját már a 2006-os időszak előtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak, amelynek egyébként egyik vezetője Zagyva György Gyula.

jobbik.hu