Felszólaltam a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi beszámolójának vitájában a multicégek kiszolgálása ellen és a magyar vállalkozások érdekében

Szeptember 27-én, a keddi napon az Országgyűlésben a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámoló megvitatása során felszólaltam.

Felszólalásomban kitértem arra, hogy a társadalom részéről elementáris elvárás, hogy a kormányon levő pártszövetség olyan versenyjogi rendszert működtessen amely nem a multikat kiszolgálására irányul, nem a multi tőkének való megfelelés a legfontosabb. Ennek az elvárásnak az új kormány által kinevezett új vezető által működtetett hivatal sem tudott megfelelni, szinte minden kritika elmondható, amelyet tavaly már a 2009. évi jelentés vitájában elmondtam. A versenyhivatal egyáltalán nem él teljes körűen azokkal az eszközökkel, amelyekkel megvédhetné a magyar fogyasztókat és vállalkozásokat a piaci versenyt semmibevevő multiégekkel szemben, így fordulhatott elő, hogy erőfölénnyel való visszaélés miatt indutl 13 eljárásból egyetlen sem fejeződött be bírságolással és a tisztességtelen piaci magatartást folytató multi kereskedelmi cégek egyikét sem tiltották el tevékenységététől.

Felszólalás 1. (Videó egyelőre nem érhető el)

Továbbá ismertettem a T. Háznak rákellenes magyar COD készítménnyel kapcsolatos esetet, amelynek lényege, hogy álláspontom szerint boszorkányüldözést folytat a Gazdasági Versenyhivatal a rákos emberek ezreit a halálból visszahozó magyar  készítménnyel szemben, ráadásul ezt többéves, koncepciós  eljárás keretében teszi. E tárgyban a napokban a nemzeti erőforrás miniszterhez írásbeli kérdést is intéztem.

Dr. Juhász Miklós a Gazdasági Versenyhivatal elnöke ezen esetre reflektálva annyit mondott, hogy a bíróságoknak kell dönteni az ügyben, hogy a már említett magyar termékkel szemben sérültek-e a tisztességes piaci versenyre vonatkozó szabályok. Szalay Péter a Fidesz képviselője az ügy kapcsán fontosnak tartotta, hogy felszólalásában kétségbe vonja a számos nemzetközi szakvélemény és gyógyulást igazoló jegyzőkönyv által igazolt készítmény hitelességét, annak meghatározó létrehozójával Dávid Tamással együtt.

Gaudi-Nagy Tamás
országgyűlési képviselő, Jobbik