Fegyház vagy kegyelem ? - a Budaházy-Hunnia ügy a Pesti Tv-n (Az Ügy, 2022. 04.09.)

Forrás: pestitv.pestisracok.hu

A Pesti Tv tényfeltáró riportműsora, "Az Ügy" legutóbbi adásában (2022.04.09.) Füssy Angéla és csapata alaposan feltárta a hátterét a Budaházy-Hunnia ügynek. Az Ügy körüljárja, a mélyére néz a Hunnia-ügynek. Mostani riportjukban szólnak az ítélkező bíróról, az eljárás anomáliáiról, megszólal Szikinger István, Budaházy György védője és Gaudi–Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, akik szerint ezzel az ítélettel a társadalom igazságérzete kapott sebet. És megszólalnak Budaházy György családtagjai: húga és felesége, Trencsányi Bernadett, aki először beszélt a nyilvánosság előtt.

Lassan már egy hónapja hirdették ki a Budaházy György és 16 társa elleni koncepciós terrorvádas büntetőper megismételt eljárásában a hatalmas felháborodást és a bíróságba vetett közbizalmat súlyosan megingató, 117 év szabadságvesztést kiszabó, jogtalan és kegyetlen ítéletet  A vádlottak - akik közül négyen ismét letartóztatásra kerültek - minden bizalmukat elvesztették egy törvényes ítélet iránt, ezért egyéni kegyelmi kérelmeket nyújtottak be, amelyek kedvező elbírálását a köztársasági elnöktől várják sok százezernyi magyarral együtt. Számos közéleti személyiség állt ki a kegyelmi megoldás mellett, többek között Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos, volt országgyűlési képviselő, Tőkés László református lelkipásztor,  az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, volt európai parlamenti képviselő, Földi László, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke, Bayer Zsolt újságíró, Szentesi-Zöld László író, Lovas István díjas, újságíró, dr. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, Pilhál Tamás Lovas István díjas újságíró, Magyar Nemzet c. napilap publicistája,  ifj. Hegedűs Loránt református tiszteletes, a Hazatérés Templomának gyülekezeti lelkésze, Borbély Zsolt Attila politológus, Varga Domokos György író, Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió volt elnöke, a Lovas István Társaság elnöke, Kassai Lajos lovasíjász, dr. Morvai Krisztina egyetemi docens,volt európai parlamenti képviselő, Budaházy Edda, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom vezetője, Bencsik András újságíró, a Magyar Demokrata c. hetilap főszerkesztője, dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, volt országgyűlési képviselő.

A választás előtt egy héttel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta az ítéletről, hogy "...normális ítélet nem hozható 15 év után vagy 13-14 év után, ha jól emlékszem, itt 2007-2008-2009-es cselekményekről van szó, tehát 13-14 év után elsőfokú ítélet születik, megismételt eljárásról van szó, ez olyan mértékben sérti a jogbiztonságot, olyan mértékben sérti a jogállami alapelveket, hogy az biztos, hogy a bíróság ebben az ügyben már leszerepelt..."

A terrorváddal meghurcolt 17 hazafi és honleány hozzátartozóinak közleménye itt olvasható, amelyben a kegyetlen ítélet vádlottakat érintő rendelkezései és a hozzátartozók támogatásának lehetősége is szerepel.

A Pesti Tv az adást a következő leírással tette közzé a világhálón:

"Miközben a 2000-és évek állami terrorját levezénylők rendkívül olcsón megúszták, egy Gyurcsány Ferenc pedig még politikai szereplő lehet, azok, akik szentül hitték, hogy egy forradalomban, a hazájukért cselekszenek, akár agg korukig is fegyházban maradhatnak.

Budaházy György és társai a megismételt elsőfokú ítélet kihirdetése óta a budapesti Gyorskocsi utcában várják sorsuk- és másfél évtizede tartó ügyük végkimenetelét. Hiába telt el 15 év, hiába éltek nyugodt, a társadalomra hasznos életet szabadlábon és meg sem próbáltak elszökni, a példátlanul súlyos ítéletet kimondó Ignácz György bíró még azt is fontosnak tartotta, hogy Budaházyék azonnal rács mögé kerüljenek. De nem is megdöbbentő mindez attól a bírótól, aki azt a szellemiségen nevelkedett, ami ellen Budaházyék egész életükben harcoltak.

Az Ügy körüljárja, a mélyére néz a Hunnia-ügynek. Mostani riportunkban mesélünk az ítélkező bíróról, az eljárás anomáliáiról, megszólal Szikinger István, Budaházy György védője és Gaudi–Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, akik szerint ezzel az ítélettel a társadalom igazságérzete kapott sebet. És megszólalnak Budaházy György családtagjai: húga és felesége, Trencsányi Bernadett, aki először beszélt a nyilvánosság előtt. Az általuk elmondottakból megtudjuk, Budaházy György és társai valóban úgy élték meg 2006-ot és az utána következő időszakot, mint forradalmat, az országot megnyomorítókkal, romba döntőkkel szemben. Ha tízszer verték össze őket parancsra Gyurcsány rendőrei, tizenegyedszer is talpra álltak. Mert hittek egy jobb, egy szabadabb országban. Az ő szabadságuk most a köztársasági elnök kezében van…"