Fegyelmi eljárás indult Budaházy ügyvédje ellen

A NapiászOnline elsőként kapott exkluzív felvételeket a börtönből, melyet az előzetes letartóztatását töltő Budaházy György ügyvédeje, Dr. Gaudi-Nagy Tamás Jobbikos képviselő készített

A NapiászOnline-on megjelent exkluzív interjú miatt kezdeményezett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Központi Nyomozó Ügyészség kamarai fegyelmi eljárást Budaházy György ügyvédje, Dr. Gaudi-Nagy Tamás ellen. Az eljárás kiváltó oka az a hangfelvétel volt, melyet a NapiászOnline tett elsőként közzé és amely egy védői konzultáció alkalmával lett rögzítve - az ügyvéd szerint jogszerűen. - A Budapesti Ügyvédi Kamaránál kezdeményeztek fegyelmi eljárást ellenem, mert júliusban egy védői konzultáció alatt diktafonnal jogszerűen rögzített egyórás beszélgetésem részletei több sajtóorgánumban is megjelentek - mondta el az üggyel kapcsolatban a NapiászOnline-nak Dr. Gaudi-Nagy Tamás. - Az interjút követően a sajtótilalmat azonnal feloldották Gyuri számára, így több médium is készíthetett vele riportot.

Időközben a Budaházy-ügy újabb fejleményeket hozott: meghosszabbították a terrorizmussal is vádolt György előzetes letartóztatását. Az ügyvéd szerint még a fellebbezési kérelmet sem várták meg. Jelenleg 19 gyanúsítottból hárman még mindig előzetes letartóztatásban vannak, Budaházy György immár több mint 14 hónapja. Ráadásul Budaházyék családi háza is veszélybe került. - Végrehajtási jogot jegyeztek be Gyuriék családi házára - tájékoztatta a NapiászOnline-t a legfrissebb eseményekről Gaudi. - 2007 őszén lakhelyelhagyási tilalom miatt ötszázezer forintos bírságot szabtak ki rá, amelyet azonban nem állt módjában kifizetni, így ha azt haladéktalanul nem fizetik ki, a család feje fölül elárverezik a házat, bár jövő áprilisig moratórium van.

Ez azonban még koránt sem minden: Dr. Gaudi-Nagy Tamásra több esetben is szabtak ki pénzbírságot a Budaházy-ügy kapcsán. Az április 9-i és június 2-i tárgyalásokon összesen 300 ezer forintos rendbírságot szabtak az ügyvédre, amelyet, ha nem fizet be, akár 60 napos elzárás is lehet az ügyből.

- Az április 9-i tárgyalás miatt -ahol emlékezetes módon több tucat állig felfegyverzett rendőr szállta meg a bíróság épületét, és emiatt nem voltam hajlandó a tárgyalást folytatni- szintén fegyelmi eljárás indult ellenem az ügyvédi kamaránál, az eljárás még folyamatban van - mondta el a NapiászOnline-nak Gaudi. - Az orosz emlékmű megrongálása (a címer leverése) miatti büntetőeljárásban (itt Gyuri elsőfokokon 500 ezer forint pénzbüntetést kapott, fellebbezésel éltünk, másodfokon még nem döntöttek) rám, mint Gyuri védőjére elsőfokon az elfogult bíró által kiszabott 200 ezer forint összegű rendbírságot azonban időközben másodfokon eltörölték, de a bíró a kizárási indítvány ellenére a helyén maradt, csakúgy mint az állam elleni bűncselekmény (alkotmány rend erőszakos megváltoztatása bűntette előkészülete 13 közéleti írás miatt) miatti bűnperben eljáró ítélőtáblai tanácselnök, akivel szemben jegyzőkönyv nyilvánvaló meghamisítása miatt feljelentést és kizárási indítványt tettem. A feljelentést és a kizárási indítványt jogerősen elutasították.

A tavaly decemberi, politikai foglyok kiszabítása érdekében szervezett váci tüntetetésen "Adjon az Isten!" köszöntése miatt még akkor feljelentette az ügyvédet a Pest megyei rendőrkapitány az ügyvédi kamaránál, arra hivatozva, hogy szabálysértés elkövetésére hívta fel a jelenlevőket ezen köszöntés közös elmondására való buzdítással. Ebben az ügyben azonban a kamara nemrég megszüntette az eljárást megállapítva, hogy nem követett el törvénybe és ügyvédi etikai szabályokba ütköző cselekedetet.

NapiászOnline / Vörös Viktória