Eladva: a narancsos hazaárulók elfogadták a földtörvényt - kizárták a Jobbikot a zárószavazásról

A Jobbik képviselőcsoportja a pulpitus mögé állva "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás" feliratú molinót tartotta fel.

A Jobbikot ezek után kizárták a mai ülésről.

Horn Gyula vigyoroghat az ülésterem közepén
Szünetet rendeltek el az ülésteremben, és a kupolát mutatja a közvetítő, nem a Jobbikot, melynek képviselői az emelvényen állnak, nem hagyják el a helyszínt.

A Jobbik frakciója a szavazás előtt felvonult az elnöki emelvényre egy „Hazaárulás!” feliratú transzparenssel. Mivel az elnöklő Latorcai János felszólítására nem távoztak, az Országgyűlés 227 igen szavazattal 19 ellenében, egy tartózkodás mellett kizárta őket az ülésről. Ezután az elnök felszólította őket, hogy távozzanak, ellenkező esetben az Országgyűlési Őrséggel távolíttatja el őket. Jelenleg szünet van, a jobbikos képviselők egyelőre a pulpituson maradtak.
A tízperces szünet után a Jobbik nem tette lehetővé, hogy az ülést vezető Latorcai elfoglalja helyét az elnöki poszton, ezért máshonnan vezeti az ülést - jelentette be a politikus.
A jobbikos képviselők azt kezdték kiabálni: "Hazaárulók! Hazaárulók!" Latorcai megkérte a műszaki szolgálatot, tegye lehetővé a szavazást.
Frissítés: A jobbikosok akciója a hazaárulás ellen

Továbbra is folyamatos a hazaárulózás, totális hangzavar a teremben, Latorczait alig hallani.
2. frissítés: A kormánypárti frakciók felállva tapsolták hazaárulásukat
Az új földtörvényt, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosítását is elfogadta a parlament pénteken azután, hogy a Jobbik-frakció tagjai a földtörvény elfogadása elleni tiltakozásul az elnöki emelvényre vonultak.
A kormánypárti többség a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az előterjesztések elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.

A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak. Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül lezárta a pénteki ülésnapot.
A hazaárulók névsora itt olvasható.
A Jobbik mindenkit vár az Alkotmány utcai demonstrációra, aki tiltakozik a hazaáruló földtörvény fideszes megszavazása ellen.
3. frissítés: Kövér szerint érvényes volt a szavazás - Ángyán kilépett a Fideszből
Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját.
Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.
Hozzátette: a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.

Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából. Ezt a politikus jelentette be pénteken, a földtörvény elfogadása utáni sajtótájékoztatóján.
4. frissítés: Vona szerint a földtörvény nincs elfogadva /bővített hír/
A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva.
Erről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető azután beszélt a parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon, miután frakciójukat az Országgyűlés kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól. Ez azt követően történt, hogy az ellenzéki képviselőcsoport képviselői az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.
Vona Gábor közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy "a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá".
Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték és úgy vélték, "a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket".
A Jobbik képviselőire valószínűleg váró büntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kérdés nem érdekli őket. "Kövér László és az ő csapatának gondolkodása sok mindenre képes a büntetések terén, mi állunk elébe bárminek" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, amelyen a pártelnök mögött az egész frakció felsorakozott. Hozzátéve: szerintük ez volt a legtisztább kiállás.
A harcunkat tovább fogjuk folytatni - fűzte hozzá, és elmondta: keddre az Országgyűlés Képviselői Irodaházába földvédelmi kerekasztalt hívnak össze, ahová civil szervezeteket, szakembereket és akár más frakciók tagjait és független képviselőket is várnak.
Céljuk a nagybirtokrendszer kialakulásának, valamint a külföldiek földszerzésének megakadályozása. Megismételte: mindezt már az alaptörvényben is rögzíteni kellett volna, ennek elmaradása után pedig a Jobbik szerint az ország európai uniós csatlakozási szerződésének módosítását kellett volna kezdeményezni.
Közölte: a magyar társadalomnak is meg kell mozdulnia. Kijelentette azt is: ha mégis megvalósul a törvény, azt frakciója "második Trianonnak" tekinti, és onnantól kezdve a "Jobbik számára egészen új világ jön, azok a parlamenti eszközök, amelyeket eddig próbáltunk betartani, elégtelennek bizonyulnak, és át fogunk térni az utcákra, a tüntetésekre".
5. frissítés: Így zajlott a gyalázatos szavazás

Kövér kicsinyes bosszúja: A Jobbik összes szakértőjét, valamint munkatársát kitiltották a parlament épületéből, és a képviselői irodaházból, határozatlan időre, kollektív büntetésként. Így ifj. Hegedűs Loránt már nem tudott bejutni a parlament épületébe.
6. frissítés: Vona: Elgurult Kövér László gyógyszere
Miután a Jobbik ma elérte, hogy a magyar földet nagybirtokosoknak és külföldieknek kiárusító földtörvényt csupán házszabályellenesen tudja áterőltetni a kétharmados gőzhenger, Kövér László házelnök egy szánalmas válaszlépésre szánta el magát - írja közleményében Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Első felindultságában letiltotta a Jobbik-frakció valamennyi szakértőjének és alkalmazottjának belépőkártyáját, illetve megtiltotta a frakciónak a hozzá érkező külsősök beléptetését mind a Parlamentbe, mind a Képviselői Irodaházba.
Noha később az Országház mindenese az alkalmazottaknak visszaadta a belépési jogosultságot - folytatja a pártelnök -, ám számos szakértőként dolgozó munkatársunk a továbbiakban sem tud bejutni munkahelyére. Vona szerint fokozza Kövér lépésének aljasságát, hogy mindezt ebédidőben tette: "Így több olyan kollégánkról is tudunk, akik ebédjükről nem tudtak visszatérni irodájukba".
A Jobbik szerint Kövér László e lépése újfent bizonyítja, hogy alkalmatlan a Tisztelt Ház vezetésére.
7. frissítés: Rogánék a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a Jobbik ellen
A Fidesz-frakció álláspontja szerint a Jobbik "rendzavarása" ellenére is szabályszerű volt az új földtörvény pénteki zárószavazása. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a házbizottság ülésén.
Kiemelte: az ülést vezető Latorcai János vezetésével a kormánypárti többség a házszabálynak megfelelően döntött az új földtörvény szavazásakor.
A sajtótájékoztatón résztvevő Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes hozzátette: Latorcai János a legjobb megoldást alkalmazta, amikor "nem tette lehetővé, hogy a Jobbik alkotmánysértő és botrányos magatartása a szavazás folytatását megakadályozza". Hangsúlyozta nem történt eljárási szabálysértés, de még ha történt is volna, az sem járna a törvény automatikus megsemmisítésével, csak az vezethetne oda, ha alkotmányos szabály megsértéséről lenne szó.
A Jobbik akciójával kapcsolatban "blikkes" Rogán úgy fogalmazott: az ország egész nyilvánossága megtapasztalhatta, hogy mi lenne akkor, ha a Jobbik valaha hatalomhoz jutna: "káosz, anarchia és erőszak". Kiemelte: a Fidesz és a KDNP képviselői a "nyugodt erőt" képviselték az Országgyűlésben. Szerinte a Jobbik képviselői "magukból csináltak bohócot" és ez az "óvodában sem megengedhető" viselkedés "őket minősíti".
Gulyás Gergely álláspontja szerint "a lehető legsúlyosabb bűn", ha egy demokráciában egy parlamenti párt alkotmányellenesen akadályozza az államszervezet demokratikus működését és ez "a szélsőséges magatartás nem maradhat következmények nélkül", ezért várják Kövér László Házelnök intézkedését.
A fideszes képviselő szerint a "rendszerváltozás óta hasonlóan súlyos megzavarási kísérletére az államszervezet demokratikus működésének nem volt példa, talán a taxisblokád sorolható ide, de az sem volt ennyire közvetlen".
8. frissítés: Spontán gyülekezéssé alakult a földvédelmi tüntetés
Az Alfahír információi szerint a délelőttre meghirdetett tüntetés (amelyet a Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom és a Gazdálkodó Családok Egyesülete rendezett az Alkotmány utcában és a Jobbik is támogatott) véget ért, jelenleg negyven-ötven ember még helyszínen tartózkodik, egyfajta spontán gyülekezéssé alakult.
9. frissítés: Ami a hivatalos parlamenti közvetítésből kimaradt: videofelvétel a hazaárulás ellen tiltakozók akciójáról
A hivatalos parlamenti közvetítés, amely egyébként ezen történelmi szavazás alkalmával kizárólag csak az Országgyűlés honlapján volt látható - a "közszolgálati" televíziók inkább az elhallgatás mellett döntöttek - igen szemérmesen csak a levezető elnököt volt hajlandó mutatni, a hazaárulás ellen tiltakozókat nem. Az alábbi felvételen a lényeg is látszik.

Vona rendkívüli sajtótájékoztatón elemezte az eseményeket:

(Kuruc.info - HVG - MTI - Alfahír nyomán)
Korábban írtuk: Vona a nemzetvesztő földtörvény zárószavazása előtt: Hol voltatok? - tehetik majd fel a kérdést utódaink
"Miért nem bízunk meg a gazdákban? Miniszter úr! Megbízunk a helyi gazdákban. Tudja, kiben nem bízunk meg? Önökben. És hogy miért nem? Az elmúlt 23 év tapasztalata alapján" - Vona Gábor vidékfejlesztési miniszterhez intézett szavai a nemzetvesztő földtörvény zárószavazása előtt.

kuruc.info