Dr. Gaudi-Nagy Tamás kiegészítése a Fidesz székház előtti tüntetéshez

A 2006 őszi civil jogsértettek és jogvédők tegnapi Fidesz székház előtti tüntetéséről kiadott MTI tudósításhoz az alábbi kiegészítést tartom szükségesnek a közvélemény tudomására hozni és ennek közlését kérem az MTI Zrt.-től különös figyelemmel a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 1. § (2) bekezdésére, amely szerint a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, gyorsnak, hitelesnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie, illetve a 2. § (1) bekezdés szerint a nemzeti hírügynökség közszolgálati feladata többek között, hogy a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről híreket, tudósításokat szolgáltasson.

Elöljáróban szükséges leszögezni, hogy a tudósításban írtakkal ellentétben a Pintér Sándor belügyminiszterré kinevezése elleni tüntetésen a valóságban közel száz ember vett részt a tudósításban tévesen megjelölt kéttucat főhöz képest, továbbá a megmozdulást a 2006 őszi rendőri erőszak áldozatait, meghurcoltjait tömörítő - Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete szervezete. (Az eseményről mozgóképes beszámoló a www.gaudi.jobbik.hu honlapon található.) A tudósítás elhallgatta azt, hogy a résztvevők jelentős része maga is elszenvedője volt a kegyetlen rendőri megtorló akcióknak, véres fejű, kilőtt szemű áldozatok képeit tartották magasba és Pintér Sándor említésére pedig élénk fújolással és fütyüléssel reagáltak. Nem tett említést a tudósítás arról sem, hogy Morvai Krisztina mellett - a tüntetésen mások is felszólaltak: elsőként Apáthy Istvánné, a szervezet elnöke. Felolvasásra került a Fidesz vezetése részére átadott petíció, amelyben a 2006 őszi áldozatok kérik az alakuló kormány tagjait és Orbán Viktor leendő miniszterelnököt, hogy ne vegyék el a demokráciába, magyarságba és a normális országba vetett hitüket és ezért álljanak el Pintér Sándor belügyminiszterré történő kinevezésétől. A petícióban a jogsértettek felteszik a kérdést: lehet-e egy olyan ember belügyminiszter, aki a szemkilövésekért, eltört csontokért, kettétört életekért elsődlegesen felelős volt rendőrkapitányt már most kinevezése előtt kezdi mentegetni és mosdatni. Apáthy Istvánnét egyébként 2006. október 23-án az Astoria közelében gumilövedékkel lőtték nyakon és 3 és fél év után két hete került sor kártérítési perének első tárgyalására, miután ügyében a rendőrség nem hajlandó egyezségre. (Részletek itt - a szerk.). Ügyében a kirendelt szakértő megállapította, hogy a számos embert megsebesítő (14 embert a szemén) gumilövedékek, illetve vadászfegyverek nem voltak a használat idején rendszeresítve, vagyis azokat nem használhatták volna, illetve azok roncsoló hatásfoka jelentősebb volt, mint amilyenre a rendőri állományt kiképezték. Már önmagában ez felveti Gergényi büntetőjogi felelősségét.

Felszólalt Reiner Péter is (szintén 2006 őszi jogsértett), aki egyrészt megköszönte a meghurcoltak kitartását és a jogvédők elszánt küzdelmét, majd többek között arról beszélt, hogy a Kossuth tériek jól teszik, ha nem vonulnak nyugdíjba, hanem továbbra is kiállnak a magyar szabadságért és vigyázó szemeiket Pintér elvtársra vetik, akinek minapi nyilatkozata szerint hű barátja és volt cégtársa Gergényi "Görény" Péter Demszkygrád soron kívüli kitüntetettje, nem felelős sokezer ünneplő és 1956-os forradalom 50. évfordulójára emlékező ember 2006-ban történt meggyalázásáért, nem tehető felelőssé a szemek kilövéséért, nem felelős megbilincselt kezek utólagos eltöréséért, nem felelős a közrádió udvarában titokban kiépített ideiglenes "halál táborért", nem felelős a tömegesen használt viperák által okozott sérülésekért, a lehullott rendőrségi azonosítókért.

A tudósítás arról sem tett említést, hogy a tüntetésen én is felszólaltam, mint a 2006 őszi tömeges rendőri erőszak áldozatait legnagyobb számban képviselő, közel száz nemzeti elkötelezettségű ügyvéddel működő jogvédő szervezet Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője. Az NJSZ munkássága révén több tucat 2006-os őszi áldozat kapott már jogi védelmet, és mentesült a koncepciós eljárások alól, továbbá kapott jogerős ítéletek alapján, illetve kikényszerített egyezségekkel kártérítést. Arról szóltam többek között, hogy már önmagában az is botrányos, hogy egy olyan személy kapott jelölést a belügyminiszteri posztra, aki a 2006 őszi véres rendőri megtorlásokért jelentős részben felelős, állományból büntetlenül távozó Gergényi Péterrel alapított közös céget, amely mára a hitelezők felé felhalmozott tartozása miatt jelenleg felszámolás alatt áll és egy ciprusi off-shore cég tulajdonában áll. Vajon miképpen várható hiteles és pártatlan szakmai rendőri irányítás egy olyan embertől, aki képes volt összeállni közös cégben egy köztudomású módon súlyos büntetőjogi felelősséggel tartozó, a rendőri szakma becsületét lejárató és emberek életét, szabadságát tömegesen sértő és veszélyeztető személlyel, aki rettenetes tettei után még folyamatosan és gátlástalanul hazudozott is, például a rendőrök által jogellenesen használt viperák létét tagadta vagy a rendőri állomány által jogellenesen nem viselt azonosító jelvényekről azt állította, hogy azok leestek a rendőrök öltözetéről.

Elmondtam, hogy Orbán Viktor hiába nyilatkozta, hogy ezért felelni kell a törvényes keretek között mindenkinek, aki ebben részt vett. Egy ilyen ember belügyminiszteri jelölésével szavai nem vehetők komolyan még azok által sem, akik a Fideszben szavaztak és bíztak az elszámoltatási ígéretekben, most csalódniuk kell pedig még meg sem alakult a kormány. Pintér Sándor kijelentése nem szerencsétlen és elsietett ahogy azt a miniszterelnökség államtitkár várományosa Varga Mihály mondta hanem végletekig cinikus és egyúttal azt sugallja, hogy a választásokon kétharmados többséggel kormányra kerülő Fidesz nem kíván elszámoltatást sem az ország tönkretételéért felelősök bíróság elé állítása érdekében, sem pedig az embertelen Gyurcsány-Bajnai rendszer ellen küzdő hazafiakat és magyar embereket megalázó, szemüket kilövő, őket szabadságuktól, méltóságuktól megfosztó rendőri erőszakért felelős rendőrparancsnokok és végrehajtók tekintetében sem. A belügyi, rendőrségi belső vizsgálat elvetésével Pintér rendőri vezetők elleni összes feljelentésünket lesöprő ügyészségek. A tüntetésen ismertettem a nemzeti jogvédők által Révész Máriusz brutális megverése miatt tett feljelentésünket cinikusan elutasító ügyészségi határozatot, a jelenlevők tapssal jutalmazták a bátor, esküjéhez hűen kiállt képviselőt.

Kiemelten utaltam arra, hogy a jogállamiság helyreállításához és a szabadságjogok kiteljesítéséhez elkerülhetetlen az elmúlt 8 év tömeges jogsértéseiért felelős rendőri vezetők felelősségre vonása, az áldozatok jóvátétele, az elítéltek és eljárás alatt állók kegyelemben részesítése, illetve a jogfosztó, alkotmányellenes jogszabályok mielőbbi hatályon kívül helyezése (lex tojás törvény, passzív engedetlenségi rendelet, lex Gárda jogszabályok, holokauszt tagadást tiltó törvény). Bejelentettem, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom budapesti listáján parlamenti mandátumhoz jutott nemzeti jogvédőként munkatársaimmal sokak törekvését és vágyát teljesítve gőzerővel dolgozunk egy komplex törvényjavaslaton, amelyet a Jobbik elsők között terjeszt elő a hatalomgyakorlók által 2002 óta elkövetett szabadságjogi jogsértések orvoslása tárgyában jogállamiság helyreállítása, az elszámoltatás és igazságtétel érdekében. A javaslat ki fog terjedni többek között a tényfeltárásra, a felelősség, a jóvátétel, a közkegyelem szabályaira, továbbá az alkotmányellenes, jogkorlátozó jogszabályok hatályon kívül helyezésére. Ha ezt a javaslatot tárgysorozatba veszi és támogatja, akkor a Fidesz bebizonyíthatja, hogy valóban komolyan gondolja az elszámoltatást.

Gonda László, a Kossuth tériek vezetője a rendezvény végén pedig bejelentette, hogy a Kossuth tér visszatér és ki fognak álli a magyar igazság és szabadság ügye mellett.

Budapest, 2010. május 8.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás

ügyvéd, Európai szakjogász,

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, országgyűlési képviselő